Sol popülizm üzerine örnek olay incelemesi: Muharrem İnce'nin 2018 Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki mitinglerinin söylemsel analizi
A case study on the left populism: A discursive analysis of Muharrem İnce's meetings in the Presidential Election of 2018
  1. Tez No: 655488
  2. Yazar: MAMMAD GURBANLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN FARUK USLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Popülizm, Sol Popülizm, Popülist Söylem, Sol Popülist Söylem, Muharrem İnce, Populism, Left Populism, Populist Discourse, Left-wing Populist Discourse, Muharrem İnce
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin adayı Muharrem İnce'nin söylemleri sol popülizm bağlamında ele alınmıştır. Çalışmanın temel iddiası İnce'nin sol popülizm açısından tutarsız bir örnek olduğudur. İnce, popülizmin temel koşullarını içinde barındıran bir söyleme sahip olsa da, kuramsal anlamda İnce'nin sol popülizm perspektifine uymadığı ileri sürülmektedir. Popülizm üzerindeki çağdaş literatür açısından bakıldığında, İnce'nin söylemleri“ince/zayıf temelli bir ideoloji, strateji ve siyasal tarz”yaklaşımları bağlamında belirli özellikleri içerisinde barındırsa da, sol popülizm literatürü açısından İnce, kuramsal olarak tam anlamıyla sol popülizmin ihtiva ettiği özellikleri kendisinde barındırmamaktadır. İnce'nin Suriyeli mültecileri dışlayıcı söylemlere yer vermesi, marjinal grupları söylemlerine dahil etmemesi, prekarizasyon (aşırı esnek ve güvencesiz istihdam) sürecine tabi olanlara yönelik ifadelere yer vermemesi ve neoliberalizmin hegemonyasına karşı sağlam bir tutum ortaya koymaması sol popülizmden uzaklaştığı noktalar olarak ifade edilebilir. Bununla birlikte, İnce'nin yönetici elitler karşısında halkı söylemsel olarak konumlandırması, eşitlik ve özgürlük vurguları ile kurumların güçlendirilmesi yönündeki çağrıları, onun sol popülizme belirli ölçüde yaklaştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the discourses of Muharrem Ince, the candidate of the Republican People's Party in the presidential elections held in Turkey on 24 June 2018, are discussed within the context of left-wing populism. The main claim of the study is that Ince is an inconsistent example of left-wing populism. Although Ince has a discourse that includes the basic conditions of populism, it does not fit the perspective of left populism in a theoretical sense. Considering the contemporary literature on populism, although Ince's discourses contain certain characteristics of“thin-centered ideology, populism as strategy and political style”approaches to populism, his discources have not properly harbored the characterictics of left populism. His exclusionary discources considering the Syrian refugees, leaving marginal groups out of his discources, lack of those people experimenting the process of precaritization and anti-neoliberal hegemonic project seem to be the points that he has diverged from left populism. However, locating people against ruling elites, his accents on equality-freedom and the need for strengthening institutions can be considered as the points he is coming close to left populism to a certain extent.