İsa Boletini (1864-1916): An Ottoman Albanian figure of twists and turns
İsa Boletini (1864-1916): Dönüşümler ve değişimlerin Osmanlı Arnavut figürü
- Tez No: 655718
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULHAMİT KIRMIZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İsa Boletini, Biyografi, Milliyetçilik, II. Abdülhamid, Kosova, İsa Boletini, Biography, Nationalism, Abdülhamid II, Kosovo
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Şehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İsa Boletini, yirminci yüzyıl dönümünde, sahip olduğu birden çok kimlik ve sadakat kaynağıyla Osmanlı imparatorluk figürlerinden birisidir. Mitroviçe'nin Boletin köyünde doğmuş ve Balkanlardaki son Osmanlı toprağı olan Arnavutluk'un bağımsız bir devlete dönüşüm serüveninin bir parçası olmuştur. Yerel figürlerden biri olarak bölgedeki dış baskıları derinden hissetmiş, kendi tarzında çözümler bulmaya çalışmış ve nihayetinde Rus ve Osmanlı İmparatorlukları arasında diplomatik bir krize yola açmıştır. Mahalli bir güç odağı konumunda olan İsa, Saray'da Sultan Abdülhamid'in özel muhafız birliğinde tüfenkçi olarak hizmet etmek üzere İstanbul'a davet edilmiştir. Kendisine tanınan imtiyazlar ve bahşedilen hediyelerle memleketine dönmüş, sağlamlaşan yetkilerini sınırlar dahilinde sonuna kadar kullanmış ve bölgede adeta Sultan'ın jandarması konumuna erişmiştir. Fakat, başarıyla sonuçlanan 1908 Jön Türk İhtilali sonucunda yeni rejim kendisini hedef almış ve padişahın eski ortağı imajıyla taşıdığı sembolik değeri yıkmaya çalışmıştır. Şiddet olaylarının yükselmesiyle istikrarını kaybeden bölge Büyük Güçlerin ilgisini daha da arttırmış ve savunmasız bir hale gelmiştir. Bu çalışma, daha önce kullanılmamış Osmanlı arşiv belgeleri ışığında, on dokuzuncu yüzyıl sonunda Balkanlarda deneyimlenen çalkantılı olaylar ile İsa Boletini'nin çoklu kimlikleri arasındaki paralelliği“imparatorluk biyografisi”yaklaşımını kullanarak göstermeyi hedefliyor.
Özet (Çeviri)
İsa Boletini is one of the Ottoman imperial figures with multiple identities and loyalties at the turn of the twentieth century. He was born in the village Boletin from Mitroviçe during the transformation of the last Ottoman land in the Balkans to become an independent state of Albania. He was one of the local figures who felt the foreign pressure in the region by the Great Powers and tackled them in his own ways which resulted in diplomatic crises between the Ottoman and Russian Empires. As a local power magnet, he was invited to the Palace to serve as a personal guard, tüfenkçi, to the Sultan Abdülhamid II. Given privileges and concessions, he returned to his hometown where he became a gendarme of the Sultan and continued to exercise his authority within the limits. However, with the success of the 1908 Revolution by the Young Turks, the new regime targeted him and aimed to diminish the symbolism he carried as an old ally of the Sultan. Yet, in the tumultuous environment of the Balkans, perpetuating further violence turned the region into a more vulnerable land in the eyes of the Great Powers. This thesis aims to show the parallelism between the fluctuating events of the nineteenth century Balkans and İsa Boletini's multiple identities, in the light of the“Imperial Biography”approach, by making use of Ottoman archival material which was not yet incorporated into the study of his life.