10 yaşın üzerindeki konjenital skolyoz hastalarında spinal görünüş anketi'nin (spinal appearance questionare) Türkçe versionunun geçerlilik ve güvenirlik çalıiması
  1. Tez No: 655804
  2. Yazar: MOHAMMAD ASSADI FANID
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN ŞENKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Skolyoz dış görünüş anketi, Konjenital skolyoz, Geçerlilik, Kültürler arası uyum, Güvenirlik
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Giriş: Konjenital skolyoz hastalarında tedaviden amaç deformite gelişmesini engellemek ve gelişmiş ise düzeltmek, omurganın büyüme potansiyelini korumak ve büyümesini sağlamak, göğüs kafesi gelişimini sağlamak ve akciğer fonksiyonlarını korumakla beraber hastanın yaşam kalitesini iyileştirmektir. 'Spinal Appearence Questionnaire(SAQ)' skolyoza özgü yaşam kalitesi ölçeği geliştirilmiştir. SAQ anketinin başka dillerde AİS hastaları için geçerlilik güvenirlik çalışmaları mevcuttur. Literatürde konjenital skolyoz hastalarının beden algılarını ve beklentilerini değerlendirmek için geliştirilmiş hastalık spespik bir ölçeğe rastlanmamıştır. Bunlara dayanarak bu çalışmada 10 yaş üzeri konjenital skolyoz tanısı alan Türk hastalarda SAQ anketinin Türkçe versiyonunun geçerliliği ile güvenilirliğini değerlendirmeyi ve elde edilen sonuçları diğer dillerdeki çalışmalarla karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: SAQ anketinin Türkçe versiyonu literatürde yayınlanmış ve kabul görmüş kurallara uygun olarak geliştirilmiştir. Takibinde Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde, cerrahi tedavi uygulanan veya korseli ve korsesiz takip edilen 52 konjenital skolyoz hastasına yaklaşık iki hafta arayla Tr-SAQ ve SRS-22 anketleri uygulanmıştır. Hastaların her iki ölçekten aldıkları puanlar arasındaki ilişki 'Spearman Korelasyon' analizi ile incelenmiştir. Anketin geçerliliğine faktör analizi ve benzer ölçek geçerliliği ile bakılmıştır. Anketinin güvenirliliğini belirlemek için Cronbach alfa değeri ile iç tutarlılık analizleri yapılmıştır. Test-tekrar test güvenirliliği için sınıf içi korelasyon katsayısı incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya dâhil edilen 52 hastanın %73,1'i kadın, katılımcıların yaş ortalaması 17,3±6,1 (min:10; maks:35) ve Cobb açısı ortalaması 42,9±12,6 (min: 20,00; maks: 76,00) derecedir. Anket faktör analizinde 'Görünüş (Soru 1-10)' ve 'Beklenti (Soru 12-15)' alt grupları olmak üzere iki faktörlü bir yapı göstermiştir. Sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) tüm anket için 0,991 gibi yüksek bir değer bulunmuştur. Anketin iç tutarlılığında, Cronbach alfa değeri oldukça yüksektir (0,883). Anketin Türkçe versiyonun görünüş skoru ile SRS-22 kendi imaj/görünüş skoru arasında anlamlı negatif yönlü kuvvetli bir ilişki saptanmıştır (Spearman rho, -0,516). Sonuç: SAQ anketinin Türkçe versiyonu konjenital skolyoz tanılı hastalar için geçerli ve güvenilir bulunmuştur. Konjenital skolyozlu Türk hastalarda kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: The main objective in the treatment of scoliosis is correcting the curvature, preventing the curve progression, getting a stable spine and solid fusion. Obviously, majör expectation of patients is having a good appearance and this is correlated with quality of life. The SRS-22 is the most commonly used quality of life questionnaire in patients with adolescent idiopathic scoliosis (AIS). Spinal Appearence Questionnaire (SAQ), scoliosis specific quality of life scale, was developed to assess outcomes of patients with scoliosis in younger age. The SAQ contain more visual signs than verbal items. The validity reliability studies of the SAQ have been already applied different languages including French, Portuguese, Danish and Chinese. The aim this study is, to validate Turkish version of SAQ and also assess its reliability. Material and methods: Turkish version of the SAQ was developed by using previously published and widely accepted guidelines. The cross-cultural adaptation of the SAQ was performed. Then, Turkish version of the SAQ and SRS-22 questionnaires were applied to 82 AIS patients who were treated surgically or conservatively at Gazi University Medical Faculty Hospital for about two weeks apart. The relationship between the scores of the patients on both scales was tested by 'Spearman correlation' analysis. The validity of the questionnaire was examined by factor analysis and convergent validity. In order to determine the reliability of the SAQ, internal consistency analyzes were made through Cronbach alpha. The intraclass correlation coefficient was examined for test-retest reliability. Results: Of the 82 patients in the study, 70.7% were female, the mean age of participants was 16.58 ± 3.64 (10-28), and the Cobb angle mean was 37.1 ± 15.06 (13-76). As a result of SAQ factor analysis, there are two factors as 'Appearance (İtems 1-10)' and 'Expectation (İtems 12-15)'. Test-retest was performed with a mean of 16.67 ± 3.17 (14-28) days. The intraclass correlation coefficient (ICC) was found of 0.977, and this is a high value. In the internal consistency of the SAQ, the Cronbach alpha value is significant high (0.899). There was a significant negative correlation between the appearance score of the Turkish version of the SAQ and the SRS-22 self image score (Spearman's rho, -0,543). The ceiling effect in the expectation domain was 36.6%. Conclusion: The Turkish version of the SAQ was found as reliable and valid. It can be used in Turkish AIS patients safely. Keyword: Spinal Appearance Questionnaire, Adolescent idiopathic scoliosis, Validation, Cross-cultural adaptation, Reliability