İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin okula uyumlarının yaratıcı drama ile geliştirilmesi
Development of primary school students' adaptation to school with creative drama
  1. Tez No: 655938
  2. Yazar: NAZİFE TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İlkokula Uyum, Sosyal Beceri, Uyum Eğitimi, Yaratıcı Drama, Primary School Adaptation, Social Skill, Compliance Education, Creative Drama
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada“Yaratıcı drama etkinlikleriyle gerçekleştirilen uyum çalışmalarının ilkokul birinci sınıf öğrencilerinin okula uyumlarına katkısı var mıdır?”sorusuna cevap aranmıştır. İlkokul birinci sınıfa yeni başlayan öğrencilerin; mekân olarak okula ve sınıfına, sınıf arkadaşlarına, öğretmelerine, okuldaki diğer öğrencilere, okul çalışanlarına, okul ve sınıf kurallarına uyumları sağlanmak amacıyla yaratıcı drama etkinlikleri uygulanmıştır. Yaratıcı drama süreçleri izlenerek hazırlanan etkinlikler uyum haftasını içeren 7 gün boyunca toplam 21 saat uygulanmıştır. Çalışma grubu Burdur il merkezinde bulunan bir ilkokulun birinci sınıf öğrencilerinden (n=19) oluşmuştur. Uyum programının yaratıcı drama etkinlikleriyle uygulandığı bu çalışma karma araştırma desenlerinden eş zamanlı çeşitleme deseni kullanılarak yürütülmüştür. Kontrol grupsuz ön-son test ve deneysel desen ile durum çalışması deseni eş güdüm içinde kullanılmıştır. Araştırmanın nitel verileri öğrenci, veli, öğretmen, yönetici ve çalışmaya gözlemci olarak katılan öğretmen adaylarından yazılı ve bireysel görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Görüşme ve gözlem yoluyla elde edilen nitel veriler betimsel ve içerik analizi ile irdelenmiştir. Uzman görüşlerine göre oluşturulan“Kazanım Değerlendirme Formu”ile çalışma öncesi, atölye sonları ve çalışma sonunda nicel veriler toplanmıştır. Sınıf öğretmeni ve gözlemcinin kullandığı bu formla elde edilen nicel veriler Non-parametrik testlerden“Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi”ile karşılaştırılmıştır. Nitel verilerin analizi sonucunda; yaratıcı drama etkinliklerinin öğrencilerin birbirlerini, öğretmeni, yöneticileri ve okulun diğer çalışanlarını tanımalarına, birbirlerine alışmalarına ve uyum sağlamalarına olumlu katkı sağladığı ortaya çıkmıştır. Çalışmalarla öğrencilerin iletişim ve işbirliği içinde olmalarına, okulu ve sınıfı tanımalarına; okul ve sınıf kurallarını fark etmelerine olumlu katkısı olduğu belirlenmiştir. Ayrıca okula uyum çalışmalarının okul, aile ve öğrenci arasındaki etkileşimi artırarak empati kurma gibi sosyal becerileri geliştirdiği gözlenmiştir. Bu çalışmalar, etkinliklere katılan ailelerin çocuklarını daha iyi anladıklarını, kendilerini çocuk gibi hissettiklerini ve çocukluk yıllarına döndüklerini ortaya çıkarmıştır. Nicel verilerin karşılaştırılması sonucunda, yaratıcı drama etkinliklerinin öğrencilerin uyumlarını anlamlı derecede artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of adaptation studies carried out with creative drama activities on primary school students' adaptation to school were investigated. Creative drama activities have been implemented to first grade primary school students, in order to ensure adaptation with the school, class, classmates, teachers, other students in the school, school staff, school and class rules. The activities prepared by following the creative drama processes were applied for a total of 21 hours for 7 days including the compliance week. The study group consisted of first grade students (n = 19) of a primary school in the city center of Burdur. This study, in which the adaptation program was applied with creative drama activities, was carried out by using simultaneous variation pattern from mixed research design. The pretest-posttest without control group and experimental design with case study pattern were used in coordination. Qualitative data of the research were obtained through written and individual interviews from students, parents, teachers, administrators and prospective teachers. Qualitative data obtained through interview and observations were examined through descriptive and content analysis. With the“Acquisition Evaluation Form”created according to expert opinions Quantitative data were collected before, at the end of the workshop and at the end of the study. The quantitative data obtained with this form used by the classroom teacher and the observers were compared with the“Wilcoxon Signed Ranks Test”from non-parametric tests. As a result of the analysis of qualitative data; it has been revealed that creative drama activities contribute positively to the students' getting to know each other, their teachers, administrators and other employees of the school and also they can get used to each other and adapt. The study carried out has positively contributed students to communicate and cooperate, to recognize the school and the class, and to realize the school and class rules. In addition, it was observed that school adaptation studies improved social skills such as empathy by increasing interaction between school, family and student. Families participating in these studies stated that they understood their children better, felt like children and returned to their childhood years. These studies revealed that the families participating in the activities understood their children better, felt like children and returned to their childhood years. As a result of the comparison of quantitative data, it was determined that creative drama activities significantly increased the adaptation of the students.