STEM çalışmalarının ilköğretimde Matematik Fen Bilimleri ve Bilişim Teknoloji derslerinde uygulanabilirliğine ait öğretmen görüşleri
Teachers 'views of STEM studies on the applicability of Mathematics Sciences and Information Technology courses in primary education
  1. Tez No: 656276
  2. Yazar: ÇİĞDEM MUMCUOĞLU TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. BETÜL TARHAN ALKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: FeTeMM, STEM, STEM UYGULAMA, FeTeMM, STEM, STEM APPLICATION
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu araştırmada; İlköğretim kademesinde özel okullarda görev yapan öğretmenlerin STEM çalışmalarının uygulanmasına ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilen çalışmada görev alan katılımcı öğretmenler 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul İlinde görev yapan Matematik, Fen Bilimleri ve Bilişim Teknolojileri öğretmenleridir. Çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilmiş ilköğretimde görevli STEM çalışmaları yapmış 20 öğretmen oluşturmaktadır. Görüşmeler STEM derslerinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar üzerine odaklanılmıştır. Görüşme öncesinde katılımcılara bilgi verilmiş ve onay ile ses ve video kaydı alınmıştır. Görüşmeler 25-30 dakika arasında sürmüş olup görüşme esnasında akış ile ortaya çıkan alt sorularla daha da derinleştirilmiştir. Araştırma neticesinde elde edilen bulgulara göre, çoğunlukla STEM uygulaması yapan öğretmenlerin STEM 'in uygulama kısmında zaman planlaması, malzeme temini ve alınan eğitimlerinin yeterliliği konusunda geliştirilme yapılması gerektiğine ihtiyaç duymaktadırlar. Araştırmaya katılan öğretmenler STEM çalışmalarında yaşadıkları zorlukların önüne geçmeye çalışmaktadırlar. Fakat STEM uygulamasının ders içerisinde planının yetişmemesi, ürün oluşturma basamaklarının aksaması ve farklı uygulamalar çıkmasına neden olmaktadır. STEM 'in iyileştirilmesi gerektiğinin farkındadırlar.
Özet (Çeviri)
This research; It was carried out with the aim of examining the opinions of teachers working in private schools at primary education level regarding the implementation of STEM studies. The universe of the research, which is carried out with the qualitative research method, is the Mathematics, Science and Information Technology teachers working in Istanbul Province in the 2019-2020 academic year. The study group consists of 20 teachers working in primary education, who have conducted STEM studies in primary education selected with the purposeful sampling method. The interviews focused on the problems encountered in the implementation of STEM courses. Before the interview, the participants were informed and audio and video were recorded with the approval. The interviews lasted for 25-30 minutes and were further deepened by the sub-questions that emerged during the interview. According to the findings obtained as a result of the research, mostly teachers who practice STEM need to be improved in the implementation part of STEM regarding time planning, material supply and the adequacy of their training. The teachers participating in the research try to avoid the difficulties they experience in STEM studies. However, the plan of STEM implementation in the course does not reach, and it causes disruption of product extraction steps and different applications. They are aware that STEM needs to be improved.