Multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme ve PIRADSv2 sınıflamasının prostat kanseri tanısındaki etkinliği
  1. Tez No: 656397
  2. Yazar: ENİS YERDELEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜŞTÜ TÜRKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, PIRADSv2, MpMRG, ISUP, Prostate cancer, PIRADSv2, MpMRI, ISUP
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Giriş ve Amaç PIRADSv2 skorlama sistemi ile ISUP derecelendirme kriterlerini karşılaştırarak MpMRG' nin klinik olarak anlamlı prostat kanseri (KOAK) tanısındaki etkinliğini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve Yöntem Radikal prostatektomi olmuş 514 hasta retrospektif olarak analiz edildi. PIRADSv2 skorları ile patolojik ISUP kriterleri karşılaştırıldı. Hem ISUP >1 hem de ISUP>2 ayrı ayrı olarak klinik olarak anlamlı kanser (KOAK) olarak değerlendirildi. PIRADS ≥3 ve PIRADS ≥4 cut-off değerlerinin KOAK tespit etme etkinliği araştırıldı. Korelasyonu değerlendirmek için KiKare analizi yapıldı. Bulgular PIRADSv2 skoru ≥3 olan lezyonların ISUP>1 lezyonların tespitinde duyarlılığı, özgüllüğü, negatif prediktif değer (NPD) ve pozitif prediktif değer (PDD) sırasıyla %86,3, %35,5, %39,3 ve %84,3 idi. PIRADSv2 skoru ≥4 alındığında ISUP>1 lezyonların tespitinde duyarlılık %69,9'a, NPD %33,5'e düşmekte; özgüllük %58,1'e ve PPD ise %87'ye çıkmaktadır. PIRADSv2 skoru ≥3 olan lezyonların ISUP>2 lezyonların tespitinde duyarlılığı, özgüllüğü, NPD ve PPD sırasıyla %91,9, %23,3, %84,5 ve 38,7 idi. PIRADSv2 skoru ≥4 alındığında ISUP>2 lezyonların tespitinde duyarlılık 78,9'a, NPD %79,5'a düşmekte; özgüllük %43,3'e ve PPD %42,3'e çıkmaktadır. Sonuç Multiparametrik MRG KOAK tespitinde yüksek duyarlılığa sahiptir. PIRADSv2 skor 3 için özgüllük zayıftır ancak PIRADSv2 4 ve 5 lezyonlar için anlamlı derecede iyileşmektedir. Genel olarak MpMRG ISUP kriterlerine göre KOAK için iyi bir tarama aracıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose The main objective of the study is to evaluate the efectiveness of multiparametric MRI in detecting clinically significant prostate cancer (csPCa) by comparing PI-RADSv2 scores and the International Association of Urological Pathology (ISUP) pathological grading criteria. Materials and methods 514 patients who had radical prostatectomy were analyzed retrospectively. PIRADSv2 scores and pathological ISUP criteria were compared. Both ISUP> 1 and ISUP> 2 were considered as clinically significant cancer (csPCa). The efectiveness of cut-off values of PIRADS ≥3 and PIRADS ≥4 in csPCa detection were sought. Chi Square analyses were used evaluating the correlation. Results The sensitivity, specificity, negative predictive value (NPV) and positive predictive value (PDD) of lesions with a PIRADSv2 score ≥ 3 in the detection of ISUP> 1 lesions were 86.3%, 35.5%, 39.3% and 84.3%, respectively. When PIRADSv2 score is ≥4, sensitivity and NPD values in ISUP> 1 lesions decreases to 69.9% and 33.5%; specificity and PPD increases to 58.1% and 87%. The sensitivity, specificity, NPD and PPD of lesions with PIRADSv2 score ≥3 in detecting ISUP> 2 lesions were 91.9%, 23.3%, 84.5% and 38.7, respectively. When the PIRADSv2 score is ≥4 in ISUP> 2 lesion detection, sensitivity and NPD decreases to 78.9% and 79.5%; the specificity increases to 43.3% and PPD to 42.3%. Conclusion Multiparametric MRI has high sensitivity detecting csPCa. The specificity for PIRADSv2 score 3 is poor, but significantly improves in PIRADSv2 4 and 5 lesions. In general, according to ISUP criteria MpMRG is a convenient modality for screening csPCa.