Böbrek tümörü nedeniyle açık parsiyel nefrektomi yapılan hastaların onkolojik ve fonksiyonel sonuçları
Oncological and functional results of patients WHO underwent open partial nephrectomy for renal tumors
- Tez No: 656431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Renal cell cancer, open partial nephrectomy, functional and oncological results
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Giriş ve Amaç: Kliniğimizde böbrek tümörü tanısıyla açık parsiyel nefrektomi yapılan hastaların uzun dönem fonksiyonel ve onkolojik sonuçlarını rapor ederek literatüre katkı sağlamayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Nisan 2002-Şubat 2020 tarihleri arasında kliniğimizde böbrek tümörü tanısıyla ardışık olarak açık parsiyel nefrektomi yapılan 182 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların preoperatif demografik ve klinik özellikleri, intraoperatif ve patolojik sonuçları ile postoperatif fonksiyonel ve onkolojik takip verileri retrospektif olarak incelendi. RENAL ve PADUA nefrometri skorlama sistemleri kullanılarak tümörlerin radyolojik karakteristik özellikleri belirlendi. Postoperatif genel komplikasyon oranları ayrıntılı şekilde sunuldu. Preoperatif ve postoperatif takiplerindeki eGFR değerleri arasındaki zamana bağlı değişim Friedman testi ile istatistiksel analiz edildi ve Box and whisker plot grafiği kullanılarak gösterildi. Onkolojik takip verileri Kaplan-Meier yöntemi ile analiz edilerek genel ve hastalıksız sağkalım eğrileri elde edildi. Bulgular : Hastaların yaş ortalaması 54,4±10,8, preoperatif ortalama VKİ 28,3±5,3 kg/m2 idi. Hastalarda preoperatif medyan eGFR değeri 96 ml/dk/1.73 m2 (82,4-105,9) idi. Ortalama tümör boyutu 3,1±1,2 cm idi ve neoplazmların %82,4'ü klinik T1a olarak sınıflandırıldı. RENAL ve PADUA nefrometri skorlama sistemlerine göre sırasıyla tümörlerin %38,1'i ve %49,6'sı orta ve yüksek kompleks tümör olarak derecelendirildi. Cerrahi teknik olarak en sık retroperitoneal yaklaşım (%98,9) ve soğuk iskemi (%88,5) tercih edildi. Global iskemi uygulanan hastalar için ortalama iskemi süresi 26,1±7,7 dakikaydı. Medyan operasyon süresi 240 dk (180-240, IQR), kanama miktarı 400 ml (300-600, IQR) idi. İntraoperatif komplikasyon oranı %5,5 ve postoperatif genel komplikasyon (Clavien-Dindo 1-5) oranı %30,2 idi. Majör komplikasyonlar (Clavien-Dindo 3-5) 13 (%7,1) hastada izlendi. RIFLE kriterlerine göre 27 (%14,8) hastada akut böbrek hasarı tespit edildi. Açık PN sonrası medyan 32,8 (12,3-71, IQR) aylık fonksiyonel takipte preoperatif eGFR'nin % 92,9 (80,8-99,3, IQR)'u korundu. Hastaların onkolojik takip süresi medyan 42 (21,3-84,6, IQR) aydı. Üç (%1,6) hastada sırasıyla postoperatif 63. ay, 73. ay ve 89. ay da lokal nüks izlendi. Takip süresince 4 (%2,1) hastada ise 8., 63., 64. ve 96. ayda BHK'ye bağlı uzak metastaz saptandı. Bir (%0,5) hastada berrak hücreli BHK'ye bağlı metastaz saptandıktan 17 ay sonra ölüm gerçekleşti. Cerrahi sınır pozitifliği olan 5 (%3,4) hastanın hiçbirinde lokal nüks gözlenmedi, sadece birinde postoperatif 8. ayda uzak metastaz izlendi. 5 ve 10 yıllık genel sağkalım oranları Kaplan-Meier yöntemi ile sırasıyla %90,1 ve %78,6, 5 ve 10 yıllık hastalıksız sağkalım oranları ise %99,4 ve %92,1 olarak belirlendi. Sonuç : PN'nin amacı onkolojik prensiplerden ödün vermeden azami böbrek dokusunun korunması, bu şekilde çeşitli düzeylerde gelişebilecek böbrek yetmezliği ve buna bağlı kardiyak sorunların azaltılmasıdır. Açık PN yapılan hastalarımızın uzun dönem takiplerinde onkolojik sağkalımın yüksek, böbrek fonksiyonlarının iyi korunduğunu rapor ederek literatüre katkı sağladık. Anahtar kelimeler : Böbrek hücreli kanser, açık parsiyel nefrektomi, fonksiyonel ve onkolojik sonuçlar.
Özet (Çeviri)
Introduction : We aimed to contribute to the literature by reporting the long-term functional and oncological results of patients who underwent open partial nephrectomy with a diagnosis of kidney tumor in our clinic. Materials and Methods: A total of 182 patients who underwent consecutive open partial nephrectomy with a diagnosis of kidney tumor in our clinic between April 2002 and February 2020 were included in the study. Preoperative demographic and clinical characteristics, intraoperative and pathological results, and postoperative functional and oncological follow-up data of the patients were retrospectively analyzed. Radiological characteristics of tumors were determined using the RENAL and PADUA nephrometry scoring systems. Postoperative overall complication rates were presented in detail. Time-dependent change between eGFR values in preoperative and postoperative follow-up was statistically analyzed using Friedman test and demonstrated using Box and whisker plot graph. Oncological follow-up data were analyzed using the Kaplan-Meier method, and overall and disease-free survival curves were obtained. Results: The mean age of the patients was 54.4±10.8, and the preoperative mean BMI was 28.3 ±5.3 kg/m2. Preoperative median eGFR value in patients was 96 ml/min/1.73 m2 (82.4-105.9). The mean tumor size was 3.1±1.2 cm and 82.4% of the neoplasms were classified as clinical T1a. According to the RENAL and PADUA nephrometry scoring systems, 38.1% and 49.6% of the tumors were graded as medium and high complex tumors, respectively. The most common surgical techniques were retroperitoneal approach (98.9%) and cold ischemia (88.5%). For patients who underwent global ischemia, the mean ischemia time was 26.1±7.7 minutes. Median operation time was 240 minutes (180-240, IQR), bleeding amount was 400 ml (300-600, IQR). The intraoperative complication rate was 5.5% and postoperative overall complication rate (Clavien-Dindo 1-5) was 30.2%. Major complications (Clavien-Dindo 3-5) were observed in 13 (7.1%) patients. Acute kidney injury was detected in 27 (14.8%) patients according to RIFLE criteria. 92.9% (80.8-99.3, IQR) of preoperative eGFR was preserved in the median 32.8 (12.3-71, IQR) monthly functional follow-up after open PN. The median oncological follow-up time of the patients was 42 (21.3-84.6, IQR) months. Local recurrence was observed in three (1.6%) patients at the 63rd, 73rd and 89th months, respectively. During the follow-up period, 4 (2.1%) patients had distant metastases due to RCC at the 8th, 63rd, 64th and 96th months. One (0.5%) patient died 17 months after metastasis due to clear cell RCC was detected. No local recurrence was observed in 5 (3.4%) patients with positive surgical margins, only one had distant metastasis in the 8th postoperative month. 5- and 10- years overall survival rates were determined as 90.1% and 78.6%, 5 and 10 year disease-free survival rates with the Kaplan-Meier method, respectively, were 99.4% and 92.1%. Conclusion: The purpose of PN is to protect the maximum kidney tissue without compromising oncological principles, thus reducing kidney failure and related cardiac problems that may develop at various levels. We contributed to the literature by reporting that our patients who underwent open PN had high oncologic survival and their kidney functions were well preserved in the long-term follow-up.