Yurtdışı Türk ve Akraba Topluluklar bursiyeri öğrencilerinin sorunlarının incelenmesi (Atatürk Üniversitesi örneği)
Analysis of problems faced by 'Presidency for Turks Abroad and Related Communities' scholarship students (Atatürk University sample)
  1. Tez No: 656519
  2. Yazar: MARZIA HAIDARY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KÜÇÜKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Öğrenciler, Yabancı Öğrenciler, YTB Bursu, International Students, YTB Scholarship, Foreign Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu çalışmada Atatürk Üniversitesi'nde öğrenim gören Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları bursiyeri olan yabancı öğrencilerin yaşadıkları (akademik, dil, sosyo-kültürel ekonomik, barınma ve kişisel) sorunlara ilişkin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem: Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini Atatürk Üniversitesi'nde lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi gören 250 yabancı uyruklu öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılmış ve verilerin analizinde istatistik paket programından yararlanılmıştır. Bulgular: 2019-2020 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi'nde eğitim gören Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar bursiyeri olan yabancı uyruklu öğrencilerin sorunlarının (akademik, dil, sosyo-kültürel, ekonomik, barınma ve kişisel) cinsiyet, Türkiye'de yaşanılan süre, medeni durum, eğitim alanı ve aylık gelir açısından incelendiğinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Öte yandan araştırmaya katılan öğrencilerin barınma sorunlarına kalınan yere göre bakıldığında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olmadığı görülmüştür. Sonuç: Bu araştırmada elde edilen analiz ve sonuçlara göre bir devlet üniversitesinde eğitim gören Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları bursiyeri olan yabancı öğrencilerin akademik, dil, ekonomik, sosyokültürel ve kişisel konularda çeşitli sorunlar yaşadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to examine the challenges facing international student beneficiaries of the YTB Scholarship academic, language, socio-cultural, economic, accommodation). Method: In this study, we used the descriptive survey model, a quantitative method of analysis, in this review. The sample population is made up of 250 foreign undergraduates, graduate and doctorate students studying at Atatürk University. The data collected during the research was transferred to the computing environment, and the data analysis was carried out using the statistic packace program. Findings: Based on the statistical review of the problems faced by international students studying at Atatürk University in the year 2019-2020 under the YTB scholarship grant (academic, language, social, cultural, economic, accommodation and personal), the variables are statistically significantly different; length of stay in Turkey, marital status, education and a monthly stipend. It is shown that there is no statistically relevant difference considering the accommodation issues of the students involved in this study according to the place of residence. Result: Based on the review and results obtained in this report, it was determined that the academic, linguistic, economic, socio-cultural and personal problems faced by international YTB scholarship recipients who are studying at a state university.