Şanlıurfa'da yaşayan vatandaşların çevreci ürünlere yönelik tutumları
Attitudes towards of citizens living in Şanlıurfa on environmental products
- Tez No: 656708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARAN ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Yeşil Pazarlama, Çevreci Yaklaşım, Yeşil Ürün, Marketing, Green Marketing, Environmental Approach, Green Product
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Teknolojideki hızlı gelişmeler, doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması büyük bir çevre kirliliğine neden olmaktadır. Çevre kirliliğinin artması tüketicilerde çevreye karşı bir duyarlılık oluşturmuştur. Bu duyarlılık tüketicilerin satın alma davranışları sırasında ürün ve hizmetlerin çevresel etkilerine dikkat etmelerine neden olmuştur. Çevre ve insanın iç içe olmasından dolayı çevrenin geleceğiyle ilgili korkular insanlığın geleceğe dair korkusunu da beraberinde getirmektedir. Bu nedenle tüketiciler giderek daha az kirliliğe neden olan, atıkları azaltan, daha fazla geri dönüşüm elde eden yenilenebilir kaynakların üretimde daha fazla kullanılmasını ve ürünlerin ekosistemde daha güvenli olmasını talep etmektedirler. Bu tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde pazarlama kavramı ve tüketici davranışları ayrıntılarıyla ortaya konmuştur. İkinci bölümü yeşil pazarlama kavramı içermektedir. Üçüncü bölümde ise Şanlıurfa'da yaşayan vatandaşların çevreci ürünlere yönelik tutumlarını belirtmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Araştırma amacında oluşturulan anket 400 tüketici tarafından online olarak doldurulmuştur. Bu çalışmada, son yıllarda tüm dünyada büyük önem taşıyan küresel ısınma başta olmak üzere çevre sorunlarına karşı tüketicilerin tutumlarını analiz etmeye ve iklim değişikliği ile birlikte hayatımıza giren yeni çevre dostu ürünlere yönelik tutumları belirlemeye çalışmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Şanlıurfa'da yaşayan bireylerin çevreci yönlü inanış ve bilgileri ile çevreci ürünlere yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Ayrıca çalışmanın bir diğer amacı ise Şanlıurfa'da yaşayan vatandaşların çevreci ürünlere yönelik tutumlarında farklılıklara neden olan bireysel faktörleri belirlemektir. Araştırmanın ana kütlesini Şanlıurfa ilindeki yaşayan tüketiciler oluşturmaktadır. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; katılımcıların çevreci yönlü inanış ve bilgileri ile çevreci ürünlere yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu ve katılımcıların demokratik faktörleri bağlamında çevreci ürünlere yönelik tutumlarında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışmanın en büyük edinimi elde edilen veriler doğrultusunda akademisyenlere ve pazarlama uygulayıcılarına rehberlik edecek olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Rapid developments in technology and unconscious use of natural resources cause a great environmental pollution. Increasing environmental pollution has created environmental awareness among consumers. This sensitivity has caused consumers to pay attention to the environmental effects of products and services during their purchasing behavior. Fears about the future of the environment bring along fears about the future of humanity due to the intertwining of environment and human. For this reason, consumers are demanding that renewable resources, which cause less pollution, reduce waste, and obtain more recycling, used more in production and products are safer in the ecosystem. This thesis study consists of three parts. In the first part, the concepts of marketing and consumer behaviors were presented in detail. The second part included the concept of green marketing. In the third part, a survey was conducted to determine the attitudes of citizens living in Şanlıurfa towards environmental products. The questionnaire created for the purpose of the research was filled out by 400 online consumers. In this study, the researcher tries to analyze consumers' attitudes towards environmental problems, especially global warming, which has a great importance all over the world in recent years, and to determine attitudes towards new environmentally friendly products that come into our lives with climate change. The main purpose of this study is to determine the relationship between the environmentalist beliefs and knowledge of the individuals living in Şanlıurfa and their attitudes towards environmental products. In addition, another aim of the study is to determine the individual factors that cause differences in the attitudes of citizens living in Şanlıurfa towards environmental products. According to the results of the research conducted; it was determined that there is a significant relationship between the environmentalist beliefs and knowledge of the participants and their attitudes towards environmental products and that there are significant differences in the attitudes of the participants towards environmental products in the context of democratic factors. The biggest advantage of this study is that it will guide academicians and marketing practitioners in line with the data obtained.