Çevrimiçi ortamda dinleyici etkileşimlerinin netnografik analizi: Forumtr/müzik örneği
Netnographic analysis of listener interactions in the online environment: Forumtr/music sample
  1. Tez No: 656729
  2. Yazar: DİNÇER SAĞIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Netnography, Online Community, Virtual Network, Forum, Netlore, Ethnomusicology
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trabzon Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
İletişim devrimiyle birlikte değişen dünyada küresel boyuta yayılan ürünler, müzik üretim ve tüketim sürecini etkilemiştir. özellikle internet teknolojisi, üretici ve tüketicilerin müziğe ilişkin pratiklerinin sanal ortama da yaylmasını sağlamıştır. Modern bireylerin müzikal yaşantılarındaki bu teknolojik dönüşüm sosyal bilimlerin ilgisini de sanal dünyaya yönelmesine yol açmıştır. Bu süreçte Antropoloji ve Sosyloji ile birlikte Etnomüzikoloji disiplini de çalışma alanını çevrimiçi ortamları kapsayacak biçimde yeninden tanımlamıştır. Etnografik yöntemin çevrimiçi ortama uyarlaması olarak tanımlanan Netnografi, sanal topluluklara ilişkin Etnomüzikoloji analizlerin yapılması için hayli elverişlidir. Bu yüksek lisans tez çalışmasında, birinci bölümde araştırmanın kavramsa içeriği sunuldu. İkinci bölümde ise 'Forumtr' adlı internet sitesinde müzik başlığı altında açılan tartışmalar sohbetler ve yapılan paylaşımalar, Netnografik yöntem uyarınca ele alındı ve kullanıcı dinleyici etkileşimlerinin ve müziksel söylem (ler) in içeriği analiz edildi ve bulgular sunuldu. Anahatar kelimeler: Netnografi, Çevrimiçi Topluluk, Sanal Ağ, Forum, Netlore, Müzikoloji, Etnomüzikoloji
Özet (Çeviri)
In the world that changed with the communication reolution, the products that spread globally affected the music productionn and consumption process. Internet technology has enabled producers and consumers to spread their music practices to the online environment. This technological transformation in the musical lives of modern individuals has caused the interest of social sciences to be directed to the virtual world. In this process, along with anthropology and sociolgy, ethnomusicology has redefined the field of study to include online environments. Netnography, defined as the adaptation of ethnographic method to online environments, is highly suitable for ethnomusicological analysis of virtual communities. In the firs part of this master's thesis, the conceptual content and methodology of the research were presented. In the second part the discussions/chats and post on the website named.“Forumtr”under the title of music were handled in accordance with the netnographic method, and the content of user/listener interactions and musical discourse(s) were analyzed and findings were presented.