Farklı gibberelik asit (GA3) dozlarının değişik olumlu bazı patates çeşitlerinde (Solanum tuberosum l.) fizyolojik verim ve kalite özelliklerine etkileri
  1. Tez No: 65699
  2. Yazar: MELTEM KUPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELAL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Potatoes, GA3 and Yield
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
IV ÖZET FARKLI GİBBERELLİK ASİT (GA3 ) DOZLARININ DEĞİŞİK OLUMLU PATATES ÇEŞİTLERİNDE (Solunum tuberosum L.) FİZYOLOJİK VERİM VE KALİTE ÖZELLİKLERİNE ETKİLERİ KUPAL,Meltem Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celal ÇALIŞKAN Ağustos 1997, 39 sayfa Bu çalışma Menemen dikim yerinde, 1995 yılında ve 2.ürün dikim koşullarında, farklı GA3 dozlarının (NY=Normal Yumru, hiç muamele yok, NY+5 ppm=5 ppm'lik GA3 dozuyla muamele, NY+10 ppm=10 ppm'lik GA3 dozuyla muamele, NY+15 ppm=15 ppm'lik GA3 dozuyla muamele), değişik olumlu bazı patates çeşitlerinde (Granola, Carla, Obleks) verim komponentleri, verim ve kalite özelliklerine olan etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Burada, en yüksek bitki boyları NY+10 ppm'lik GA3 dozuyla muamelede ve en geç çıkış ve olum süreleri ise yine NY bitkilerinde (hiç muamele yok) saptanmıştır. Bitki başına en yüksek yumru sayısı 7.4 ile NY+5 ppm'lik GA3 dozuyla muameleden, en yüksek tek yumru ağırlığı 61.25 gr ile NY bitkilerinden ve en yüksek dekara yumru verimi ise 2025 kg/da ile yine NY+5 ppm'lik GA3 dozundan elde olunmuştur. Yine burada, GA3 dozları bakımından % kuru madde ve nişasta miktarları arasındaki fark önemli düzeyde bulunmamıştır. Verim komponentleri, verim ve kalite ele alındığında en iyi sonuçları, NY+5 ppm ve NY+10 ppm'lik GA3 dozu uygulamaları getirmiştir. Anahtar KeümelerPatates, GA3 ve Verim.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF DIFFERENT GIBBERELLIC ACID (GA3) DOSES ON THE PHYSIOLOGICAL YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS IN POTATOES CULTIVARS (^tuberosum L.)WITH DIFFERENT MATURITY KUPAL,Meltem Msc in Field Crops Department Supervisor: Prof.Dr. Celal ÇALIŞKAN August 1997, 39 sayfa This study was carried out to determine the effect of different GA3 doses (NY=Normal tuber No treatment with GA3, NY+Sppm^Treatment with 5 ppm GA3 dose, NY+10ppm=Treatment with 10 ppm GA3 dose, NY+15ppm=Treatment with 15 ppm GA3 dose) on the physiological yield and quality characteristics in some potato cultivars (Granola, Carla, Obleks) with different maturity. The experiment was conducted under the second crop conditions Menemen in 1995. The highest plant height was obtained for the NY+10ppm (Treatment with 10 ppm GA3 dose) and the latest emergence and maturity dates were observed for the NY (Normal tuber, No treatment with GA3 ). The highest number of tuber per plant (7.4) the highest single tuber weight (61.25 gr), and the highest tuber yield (2025 kg/da), were obtained for the NY+5ppm (Treatment with 5 ppm GA3 dose), respectively. At the same time, there were not significant differences between the means of treatments with GA3 doses of dry matter (%) and the starch contents When yield components and quality were considered, the best results were observed in the, NY+5ppm (Treatment with 5 ppm GA3 dose) and NY+10ppm (Treatment with 10 ppm GA3 dose), treatments.