Doğu Anadolu Bölgesi'nde sigara bağımlılığı, psikolojik iyi oluş ve bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship among cigarette smoking, attachment and personal well-being
- Tez No: 657132
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ OMAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Addiction, Attachment, Eastern Anatolian Region, Psychological Well-being
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki bireylerin sigara bağımlılığı ile ilişkili psikolojik faktörleri incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma için 3200 katılımcının verileri incelenmiş olup, sigara bağımlılığı düzeyleri ile psikolojik belirtiler, kişisel iyi oluş, aleksitimi, pozitif ve negatif duygular ve bağlanma değişkenlerinin sigara bağımlılığı düzeylerine göre farklılıkları değerlendirilmiştir. Çalışma için katılımcılara“Demografik Bilgi Formu”,“Kişisel İyi Oluş Indeksi”ve“Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE-II)”uygulanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda, sigara bağımlılığı düzeyine göre, yüksek bağımlılık düzeyi bildiren katılımcıların kişisel iyi oluş puanları anlamlı derecede en düşüktür. Ayrıca, bağlanma alt boyutlarının ise sigara kullanımı bakımından anlamlı farklılığı saptanmamıştır. Cinsiyet, yaş, çocuk sayısı, medeni durum, eğitim, kişisel iyi oluş, ve bağlanma boyutlarının yordayıcı analizine ilişkin bulgular doğrultusunda, çocuk sahibi olmamak, daha genç olmak, kişisel iyi oluş düzeyinin düşük olması, kaygılı ve kaçıngan bağlanma stiline sahip olması sigara bağımlılığı düzeyini anlamlı biçimde yordamaktadır. Bu çalışma, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışması kapsamında Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan bireylerin sigara bağımlılığı ve ilişkili olduğu öngörülen psikolojik faktörler ele alınmıştır. Dünyadaki ölümlerin başlıca sebepleri arasında sayılan sigara kullanımının yaygınlığı ve bağımlılığıyla ilgili değişkenlerin ele alınmasıyla birlikte önemli katkılar sunmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the relationship between problematic social media use and psychological factors among individuals living in Doğu Anadolu region. 3200 participants filled out surveys including“Demographic Information Form”,“Behavioral Impact Load Form”,“Personal Wellbeing Index”, and“Experiences in Close Relationships Scale”for revealing the relationship among cigarette use, personal wellbeing, and attachment styles. Based on the results of the study, Personal wellbeing was found significantly lower among individuals reported more cigarettes per day. Attachment subscales including anxiety and avoidance were not found significantly in terms of number of cigarettes per day. Regression analyses for understanding the predictions of cigarette use included gender, age, marital status, children, personal wellbeing, and attachment. Findings related predictions of cigarette use indicated that not having children, being younger, being single lower levels of personal wellbeing, higher levels of anxious attachment predicted the number of cigarettes per day. The research is a part of the Project called“Addiction and Mental Health Profile in Turkey”including participants in Eastern Anatolian region. The results may contribute with their implications regarding cigarette smokers and associated factors.