Psikolojik yardım aramanın önündeki pratik engellerin incelenmesi
Examination of practical obstacles in front of the search for psychological support
  1. Tez No: 657133
  2. Yazar: MEHMET CAN AÇIKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Yardım Alma, Pratik Engeller, Receiving Psychological Help, Practical Obstacles
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Psikolojik yardım alma, bireyin içinde bulunduğu ve üstesinden gelemediği sorunları için profesyonel ya da profesyonel olmayan kaynaklardan destek istemesidir.Bireyin yardım almaya ilişkin düşünce ve davranışları, kısacası tutumlarıkarşılaşılan zorluklarda profesyonel yardım alınmasında belirleyici bir role sahiptir. Ancak tutumların haricinde bu süreçte bireyin karşısına hizmet maliyeti, psikolojik destek göreceği yere ulaşım engeli, psikolojik yardım alma ihtiyacı duyduğu için kendisini kötü hissetmesi gibi pratik engeller de çıkmakta ve birey bu engelleri aşmakta bazı zamanlarda zorluklar çekmektedir. Bu araştırma üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım aramanın önündeki pratik engellerin incelenmesi amacıyla planlanmış ve uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini Üsküdar Üniversitesi bünyesinde 2019 yılı içerisinde eğitim gören 149 lisans ve yüksek lisans öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmada toplanan veriler SPSS 22,0 programıyla analiz edilmiştir. Veriler; araştırmacı tarafından geliştirilen, öğrencilerin Sosyo-Demografik Özellikleri İçeren Bilgi Formu, Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutumlar Ölçeği, Psikolojik Yardım Alma Nedeniyle Kendini Damgalama Ölçeği, Psikolojik Yardım Aramada Pratik Engeller Ölçeği, Kısa Semptom Envanteri ile toplanmıştır. Yapılan araştırmada yaş, sınıf, çalışma durumu, aile yapısı, algılanan aile gelir durumu gibi sosyo-demografik özelliklerin anksiyete, depresyon, somatizasyon gibi semptomlardan alınan puanları arttırdığı sonucu elde edilmiştir. Beraberinde psikolojik yardım alma nedeniyle damgalanma, psikolojik yardım almaya ilişkin tutum ile, hizmete ulaşım engeli, hizmet maliyeti engeli, psikolojik yardım aramada pratik engeller ve semptomlar arasında negatif bir ilişki vardır. Elde edilen sonuçlara göre, gençlerin psikolojik yardım almalarını kolaylaştırabilmek, yardım alma sürecindeki pratik engelleri ortadan kaldırabilmek amacıyla aileleri ve okuldaki eğitmenleri de kapsayacak şekilde geniş çaplı eğitim programları düzenlenmeli, psikolojik destek süreci daha az maliyetli ve aile hekimliği gibi daha çabuk ulaşılabilecek duruma getirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Receiving psychological help is asking support from professionals or non-professional sources for problems that the individual is in and cannot overcome. The individual's thoughts and behaviors about getting help has a decisive role in getting professional help. However, apart from the attitudes, practical obstacles such as the cost of the service, the transportation barrier to where individual will receive psychological support and feeling shame because of need to get psychological help can also emerge. Also sometimes the individual has difficulties in overcoming those obstacles. This research was planned and implanted in order to examine the practical obstacles to seeking psychological help for university students. The sample of the study consisted of 149 undergraduate and graduate students studying in 2019 at Uskudar University. The data were analyzed using SSPP 22.0 program. The data developed by the researcher's was collected with Information Form of Students, Socio-Demographic Characteristics, Attitudes towards Psychological Help Scale, Self-Stamping Scale for Psychological Helping, Practical Barriers to Seeking Psychological Help Scale and Brief Symptom Inventory. In the research, it was found that socio-demographic characteristics such as age, class, working status, family structure and family income status increased the scores obtained from symptoms such as anxiety, depression and somatization. However, there is a negative correlation between stigmatization, access to service disability, service cost disability, practical obstacles to seeking psychological help and symptoms. According to the results, large- scale training programs should be organized in order to facilitate the psychological support of the young people and eliminate the practical obstacles in the process of getting help, including the teachers, school, families and the psychological support process should be made less costly and more accessible as family medicine.