Doğu Anadolu Bölgesi'nde sigara bağımlılığı bulunan bireylerin pozitif ve negatif duygudurumlarıyla ve kişisel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between positive negative affect and personal well-being of individuals with nicotine addiction in Eastern Anatolia Region
  1. Tez No: 657139
  2. Yazar: BÜŞRA SÜRMELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇETİNGÜÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Anadolu Bölgesi, Sigara, Bağımlılık, Pozitif Negatif Duygudurum, Kişisel İyi Oluş, Eastern Anatolia Region, Nicotine, Addiction, Positive Negative Affect, Personal Well-Being
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırma Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışmasında Doğu Anadolu Bölgesi'nde taranacak olan bireylerde bağımlılık yükü formunda sigara bağımlılığı bulunan bireylerin pozitif ve negatif duygudurumlarıyla ve kişisel iyi oluşları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlamaktadır. TBRSH Çalışmasına dahil olan katılımcılardan 9 bölge arasında olan Doğu Anadolu Bölgesi içerisinde yaşayan 3200 kişi çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Toplam örneklemin 1600'ü kadın ve 1600'ü erkektir. Araştırmada veri toplama aracı olarak Sosyodemografik Form, Kişisel İyi Oluş ve Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği kullanılmıştır. Bu ölçekler gönüllülük esas alınarak 18-65 yaş arası bireylere uygulanmıştır. Çalışmanın verileri SPSS kullanılarak analize tabii tutulmuştur. Katılımcılardan sigara kullananların sigara kullanım sayıları incelendiğinde, 1815'inin hiç sigara kullanmadığı, 480'inin günde 0-10 adet arası sigara kullandığı, 678'inin günde 11-20 adet arası sigara kullandığı ve 172' sinin günde 21-40 adet arası sigara kullandığı ve 55' inin ise 41 adetten fazla sigara kullandığı görülmüştür. Sigara bağımlılığında bazı demografik özellikler ve Pozitif-Negatif Duygudurumları arasında ki ilişki regresyon analizi sonuçları incelendiğinde erkek cinsiyetten olma ile izlenen sigara kullanım sayısında ki artış istatistiki olarak anlamlı düzeydedir. Eğitim düzeyinde azalma ile izlenen sigara kullanım sayısında ki artış istatistiki olarak anlamlı düzeydedir. Medeni durumda bekâr bireylerin sayısının artması ile izlenen sigara kullanım sayısında ki artış istatistiksel olarak anlamlı düzeydedir. Katılımcıların sahip olduğu çocuk sayısı ile sigara kullanım sayısı arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Artan yaş ile birlikte görülen sigara kullanım sayısında ki artış istatistiki olarak anlamlı düzeydedir. Pozitif duygu ile sigara kullanım sayısı arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Ayrıca negatif duygu ile sigara kullanım sayısı arasında da pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the relationship between Turkey Addiction and Mental Health Profile Study for individuals to be screened in Eastern Anatolia dependency burden in the form of nicotine addiction in individuals who have their positive and negative moods and personal well-being. A total of 3200 people living in the Eastern Anatolia Region, which are among the 9 regions included in the TBRSH Study, constitute the sample of the study. Of the total sample, 1600 were female and 1600 were male. Sociodemographic Form, Personal Well-being and Positive and Negative Affect Scale were used as data collection tools. These scales were applied to individuals aged 18-65 on a voluntary basis. The data of the study were analyzed by SPSS. When nicotine use numbers of the participants were examined, 1815 did not use nicotine; and 55 of them used more than 41 nicotine. When the results of regression analysis of relationship between some demographic characteristics and positive-negative emotion dependence on nicotine dependence, the increase in the number of males with nicotine use is statistically significant. The decrease in the number of nicotine use observed with the decrease in the level of education is statistically significant. The increase in the number of single individuals in the marital status and the increase in the number of nicotine use were statistically significant. There was no statistically significant relationship between the number of children with the participants and the number of nicotine use. The increase in the number of nicotine use with increasing age is statistically significant. A positive correlation was found between positive emotion and nicotine use. There was also a positive correlation between negative emotion and nicotine use.