Ortaokul öğrencilerinin matematik okuryazarlığı farkındalık düzeylerinin geliştirilmesi: Tasarım tabanlı bir araştırma
Improving the mathematical literacy awareness of secondary school students': A design-based research
- Tez No: 657151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTEN PINAR BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: PISA niteliğinde problemler, rutin olmayan problemler, matematiksel okuryazarlık, PISA, TIMSS, akademik başarı, soru yazma süreci özellikleri, problem kurma, bağlamsal problem, PISA quality problems, non-routine problems, mathematical literacy, PISA, TIMSS, academic achievement, question writing process features, problem posing, contextual problem
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Bu araştırma ortaokul öğrencilerinin matematik okuryazarlığı başarı düzeyleri ve matematik okuryazarlığı farkındalık düzeylerinin geliştirilmesi amacıyla tasarım tabanlı bir araştırma modeline göre tasarlanmıştır. Çalışma grubunu, amaçlı örnekleme türlerinden ölçüt örnekleme türüne göre 2018-2019 eğitim öğretim yılında Hatay ilinin Dörtyol ilçesindeki 43 altıncı sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak matematik okuryazarlık başarı testi, matematik okuryazarlık özyeterlilik ölçeği (MOÖYÖ), yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistikler, ANOVA, bağımsız gruplar t testi uygulanmıştır. Nitel verilerin analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel sonuçlarına göre öğrencilerin ön başarı testinde düşük puan aldıkları, ancak ara başarı, son başarı ve kalıcılık puanlarının arttığı; matematik okuryazarlık (MO) puanlarının da olumlu yönde arttığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel bulgularına dayalı olarak öğrencilerin kurdukları problemler açısından; kişisel, nicelik, üretici, orijinal, sayısal ve sözel kategoride, problemin kuruluşuna ilişkin ve cevaba ilişkin türde, matematik cümlesi yazma ve muhakeme kategorisinde daha çok problemler oluşturdukları sonucu ortaya çıkmıştır. Bununla beraber öğrencilerden alınan görüşler açısından; öğrencilerin matematik okuryazarlığı PISA niteliğindeki problemlerinin ne olduğunun farkına vardıkları ve bu tarzda problemleri oluşturabildikleri ve ayrıca bu konuda başarılı oldukları sonucu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was designed according to design-based research model in order to improve the mathematical literacy Achievement levels and mathematical literacy awareness of secondary school students. It is for 43th grade students in Dörtyol district of Hatay province in 2018-2019 education. In the research, mathematics achievement test, mathematics literacy self-efficacy scale (MOÖYÖ), semi-structured interview form were used. Descriptive arrangement (n, x, ss), ANOVA, independent groups t test were applied in the analysis of the data. In the analysis of your qualification. According to the quantitative results of the research, they scored low in the preliminary achievement test, but their success, last achievement and permanence scores increased; It concluded that mathematics literacy (MO) scores also increased positively. According to the qualitative findings of the research, it is for the problems they set up; It was concluded that they created more problems in personal, quantitative, productive, original, numerical and verbal categories, related to the establishment of the problem and according to the answer, in the mathematical sentence writing and reasoning category. The received conditions used together; They realized that the problems in the PISA feature you chose are what they have and the options of this type of problems are possible, and also this decision has been revealed successfully.