Kent markası oluşturma bağlamında yerel yönetişim: Niğde ilinde bir uygulama
Local governance in the context of urban branding an application in Nigde city
  1. Tez No: 657194
  2. Yazar: YILMAZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGAY UZUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetişim, Markalaşma, Marka Kent, Niğde, Governance, Branding, Brand City, Niğde
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Yönetişim, çağdaş bir yönetim yaklaşımı olup katılımcılık, paylaşımcılık, tutarlılık, sorumluluk, şeffaflık ve hesap verebilirlik gibi kavramları içermektedir. Yönetişimin başarısı açısından hem yerel düzeyde hem de ülke düzeyinde uygulamaya konulması oldukça önemlidir. Yönetişimin yerelde uygulanması, yereldeki tüm kesimlerin yer aldığı“yerel yönetişim”kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada yerel yönetişimin, kentin markalaşma sürecine etkisinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu amaçla Niğde ilinde ve dışında yaşayan toplam 266 kişiye yüz yüze anket uygulanmıştır. Yapılan analizlerle“Marka Kent Niğde”olgusunun Niğde'de yaşayan ya da Niğde dışındaki Niğdeliler açısından ne kadar benimsendiği, sağlanabilecek katkılarının neler olduğu ve marka kavramının unsurlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Elde edilen anket verilerinin frekans tabloları düzenlenmiş ve ankete katılanların genel bilgileri ve cevapları derlenmiştir. Her bir anket sorusu için ilgili olduğu diğer sorular arasında ilişkinin varlığını tespit edebilmek için çapraz tablolar hazırlanmıştır. Ayrıca anket sorularına verilen cevaplar ile ilgili / ilişkili diğer sorulara verilen cevapları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı, cinsiyet, yaş, beklenti, marka kent kavramı yaklaşımı, meslek, vb. gibi sınıflama ölçekleri arasında verilen cevaplar ile anlamlı bir farklılığın olup olmadığı varyans analizi ile test edilmiştir. Söz konusu testin sonucunda gruplar arasında verilen cevaplar arasında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilen cevaplarda, hangi grup açısından anlamlı farklılığın olduğu (Post Hoc Test) da parametrik olmayan testler arasından Scheffe testi ile incelenmiş ve alt grup açısından farklılık istatistiki açıdan ortaya konulmaya çalışılmıştır. İstatistikî açıdan %1, %5 ve %10 önem düzeylerinde anlamlı farklılıklar ortaya konularak çalışmanın farklılığı belirtilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Governance is a modern management approach which includes the concepts of participation, sharing, consistency, responsibility, transparency and accountability. It is so serious to put governance into practice at both local and country level in terms of its success. The implementation of governance in local has brought up the concept of“local governance”including all local segments. In this study, local governance was examined in the context of creating a city brand, and a total of 266 people were interviewed face-to-face in order to reveal the effect of local governance on the branding process of the city. Upon these analyses, it was aimed to determine how much the“Brand City Niğde”phenomenon was adopted by local people of Niğde living in or outside Niğde as well as to point out contributions of local people and the elements of the brand concept. Frequency tables of the survey data obtained were prepared and general information and answers of the respondents were compiled. Cross-tables were prepared for each survey question in order to determine the existence of a relationship among other questions. In addition, variance analysis was used to test whether there is a significant relationship between the answers given to the survey questions and other related questions, also if there is a significant difference between the classification scales such as gender, age, expectation, brand city concept approach, occupation, etc or not. As a result of this particular test, in the answers that were found to have significant differences between the answers given among the groups, Scheffe test, one of the non-parametric tests, was carried out. The aim of test was in order to determine if there was a significant variation or not among groups and to examine difference in terms of subgroup statistically. Statistically, significant variations at the levels of 1%, 5% and 10% were put forward in order to show the originality of the study.