Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlilerinde epistemolojik inançlar, öğrenme yaklaşımları ve tıpta uzmanlık sınavı (tus) puanları arasındaki ilişki
The relationship between epistemological beliefs, learning approaches and medical specialization exam (TUS) scores in residents of Akdeniz University Faculty of Medicine
- Tez No: 657295
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL GÜRPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sağlık Eğitimi, Education and Training, Health Education
- Anahtar Kelimeler: epistemolojik inançlar, öğrenme yaklaşımları, akademik başarı, TUS puanı, epistemological beliefs, learning approaches, academic achievement, TUS score
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan kişilerin TUS puanının, öğrenme yaklaşımı ve epistemolojik inanç düzeylerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılı döneminde Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde araştırma görevlisi olarak çalışan toplam 555 kişi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında Öğrenmeye Yönelik Epistemolojik İnançlar Ölçeği (ÖYEİÖ) ile Düzeltilmiş İki Faktörlü Çalışma Süreci Ölçeği (D-2F-ÇSÖ) kullanılmıştır. Araştırmada bağımsız değişken olarak demografik veriler, ÖYEİÖ, D-2F-ÇSÖ; bağımlı değişken olarak ise TUS puanları sorgulanmıştır. Bulgular: Araştırma için veri toplanabilen araştırma görevlisi sayısı 350 olmuştur (ulaşma oranı %63.06). Bu çalışmada katılımcıların yaşlarının ÖYEİÖ ile ters yönde zayıf korele (r=-0.131, p=0.019) olduğu, en yüksek ÖYEİÖ skorunun cerrahi bilimlerde, en düşük ÖYEİÖ skorunun ise temel bilimlerde olduğu, çalışma grubunda yer alan erkek araştırma görevlilerinin daha ileri yaşta (p=0.006) ve yüzeysel öğrenme skorlarının daha yüksek olduğu görüldü (p=0.001). Çalışma sonuçlarına göre derin öğrenme skorunun en yüksek olduğu bölüm temel bilimlerdir. Ayrıca bu çalışmada derin öğrenme skoru açısından, temel bilimler ve dahili bilimler arasında (p=0,004); temel bilimler ve cerrahi bilimler arasında (p0,05). Sonuç: Bu çalışmada TUS puanı ile ÖYEİÖ ve D-2F-ÇSÖ skorları arasında istatiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır. Epistemolojik inançları gelişmiş olan ve derin öğrenme yapan katılımcıların TUS'da daha başarılı olmadıkları görülmüştür. Buradan TUS'un niteliksel anlamda seçiciliğinin düşük olduğu ve ölçme/değerlendirme kapsamında bünyesinde barındırması gerekli özellikleri taşımadığı sonucu çıkarılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The study aims to investigate whether the TUS (medical speciality exam) scores of individuals working as research assistants in Akdeniz University Faculty of Medicine show a significant difference in their learning approach and epistemological belief levels. Method: The study group consists of a total of 555 individuals working as research assistants at Akdeniz University Faculty of Medicine during the academic year 2018-2019. The Epistemological Beliefs Questionnaire on Learning (EBQ) and the Revised Two-Factor Study Process Questionnaire (R-SPQ-2F) were used to collect the data. In the study, demographic data, EBQ and R-SPQ-2F were investigated as independent variables and TUS scores were investigated as the dependent variable. Results: The number of research assistants whose data were collected for the study was 350 (access rate: 63.06%). In this study, ages of the participants were inversely weakly correlated with EBQ (r = -0.131, p = 0.019). The highest EBQ score was obtained in surgical sciences and the lowest EQB score was obtained in basic sciences. Male research assistants in the study group were older (p = 0.006) and their surface learning scores were higher (p = 0.001). According to the results of the study, the department with the highest deep-learning score is basic sciences. In addition, in this study, a significant difference was found in the deep-learning score between basic sciences and internal sciences (p = 0.004) and between basic sciences and surgical sciences (p < 0.001). However, according to the findings obtained from this study, no statistically significant difference was found between the TUS score and EBQ and learning approach scores (p>0.05). Conclusion: In this study, no statistically significant correlation was found between TUS scores and EBW and R-SPQ-2F scores. We observed that the participants with developed epistemological beliefs and deep learning did not achieve more successful results in TUS. Based on this finding, it can be concluded that TUS has low selectivity in qualitative terms and does not possess the features required for measurement/evaluation.