Ege Bölgesi'nde sosyal medya bağımlılığı ile bağlanma ilişkisinin incelenmesi
An investigation of relationship between social media addiction and attachment in Aegean Region
- Tez No: 657383
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BOZBUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ege Bölgesi, Bağlanma, Sosyal medya Bağımlılığı, Aegean Region, Attachment, Social media addiction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırma, Türkiye Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Profili Çalışması kapsamında Ege Bölgesi'nde yaşayan bireylerin sosyal medya bağımlılığı ve Bağlanma düzeylerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya Ege Bölgesi'nden 3200 kişinin katılımı sağlanmış ve demografik bilgiler, sosyal medya bağımlılığı ve Bağlanma düzeylerine ilişkin anket çalışması yürütülmüştür. Araştırmada, Sosyodemografik Bilgi Formu, Davranış Etkileme Yükü Formu ve Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri veri ölçüm araçları olarak kullanılmıştır. Araştırma betimsel ve karşılaştırmalı analiz yöntemlerini içeren nicel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları doğrultusunda, yaş değişkenine göre sosyal medya bağımlılığı düzeyinin anlamlı düzeyde farklılaştığı saptanmıştır. 18-23 yaş arası olan katılımcılarda sosyal medya puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca, Bağlanma düzeyi, katılımcıların sosyal medya düzeylerine göre farklılaşmaktadır. Kaçıngan ve kaygılı bağlanma düzeyi, sosyal medya bağımlılığı belirtileri yüksek katılımcılarda anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Sosyal medya bağımlılığını yordayıcı değişkenlerin analizine ilişkin bulgular doğrultusunda, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, çocuk sayısı ve Bağlanma düzeyinin sosyal medya bağımlılığını anlamlı düzeyde yordadığı saptanmıştır. Bekar olanlar, düşük eğitim seviyesinde olanlar, gençler ve kaygılı bağlanma düzeyi yüksek olanların sosyal medya bağımlılığı skorlarını yüksek bildirmiştir. Saptanan açıklayıcı ilişki varyansın %13'ünde anlamlı saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların, ilerleyen dönemlerde ülke ve bölge bazında bağımlılık alanında yapılacak çalışmalarda göz önünde bulundurulabilecek değişkenlerin belirlenmesinde katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, ileri çalışmalarla bulguların kapsamının genişletilebileceği öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
This research mainly based on Addiction and Mental Health Profile of Turkey aimed to examine the relationship between social media addiction and attachment styles of individuals living in Aegean Region. A total of 3200 people from the Aegean Region participated in the study and a survey study was conducted on demographic information, social media usage and insecure attachment styles in close relationships. In the study, Sociodemographic Information Form, Behavior Impact Load Form and Experiences in Close Relationship Scale were used as measurement instruments. The study was carried out using quantitative research methods including descriptive and comparative analysis methods. According to the results of the study, it was determined that the level of social media addiction was significantly different according to age variable. It was observed that social media addiction was higher in the participants aged 18-23 years. In addition, the level of insecure attachment differs according to the participants' level of social media addiction. The level of insecure attachment styles including avoidant and anxious attachment were significantly different among people with higher levels of social media addiction. In accordance with the findings regarding the analysis of variables predicting social media addiction, gender, educational level, marital status, age, and anxious attachment style significantly predicted social media addiction. Participants, who were married, those with low education level, those with lower education levels, and those with high levels of anxious attachment were found to have high social media addiction scores. The explanatory relationship was significant in 13% of the variance. It is thought that the findings of the study may contribute to the determination of the variables which can be taken into consideration for further studies to be performed in the field of behavioral addictions .