Necîb El-Kîlânî ve Hârratu'l-Yehûd adlı eseri
Najib Al- Kıylanı and his work called Harra Al- Yahud
- Tez No: 657449
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET VEHBİ DERELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: el-Kîlânî, Yahudi, Kanlı çörek, Getto, Tarihi roman, Peder Tomaso, Kilani, Jew, Bloody Scone, Ghetto, Historical Novel, Peder Tomaso
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmada, Necîb el-Kîlânî'nin hayatı ve eserleri incelenmiş ve ayrıca Ḥârratu'l-Yehûd Demun lifaṭîri Ṣahyûn adlı eseri ele alınmıştır. Modern Arap edebiyatının öncü isimlerinden olan Necîb el-Kîlânî'nin pek çok eserinde olduğu gibi, bu eserinde de İslâm coğrafyasında yaşanan olaylar incelenmiştir. Araştırma; giriş, iki ana bölüm, sonuç ve bibliyografyadan oluşmuştur. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, yöntemi, önemi, konusu ve modern Arap edebiyatında roman incelenmiştir. Birinci bölümde, Necîb el-Kîlânî'nin hayatı, ilmî ve edebî şahsiyeti, layık görüldüğü ödüller ve kaleme aldığı eserleri anlatılmış, her biri hakkında kısaca bilgiler verilmiştir. Araştırmanın ikinci bölümünde ise Ḥârratu'l-Yehûd adlı romanın özeti ve romanda geçen kişi ve karakterler ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Necîb al-Kîlânî's life and works have studied and also his work 'Ḥârratu'l-Yehûd Demun lifaṭîri Ṣahyûn' have discussed. As in many of the works of Necîb al-Kîlânî, one of the pioneers of modern Arabic literature, the events taking place in the Islamic geography are examined in this study. The research consist of introduction, two main sections, conclusion and bibliography. In the introduction part, the aim, method, importance and subject of the study and also novel in modern Arabic literature are studied. In the first chapter, the life of Necîb al-Kîlânî, his scientific and literary personality, awards and works are studied and brief information is given about each one. In the second part of the research, the summary of the novel Ḥârratu'l-Yehûd and people and characters in the novel are discussed.