Necîb el-Kîlânî ve Ḥamâmetü Selâm adlı romanının teknik açıdan incelenmesi
Technical analysis of Necîb el-Kîlânî his novel Hamametu Selam
  1. Tez No: 990801
  2. Yazar: GÜLNUR OKUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURULLAH YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Necîb el-Kîlânî, Ḥamâmetü Selâm, İslamî edebiyat, roman tahlili, Najib al-Kilani, Hamāmat al-Salām, Islamic literature, novel analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Çağdaş Arap Edebiyatı içerisinde İslamî yazar kimliği ile ön plana çıkmış isimlerden birisi olan Necîb el-Kîlânî'nin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında bilgi verilmiş; Ḥamâmetü Selâm (Barış Güvercini) adlı romanı teknik açıdan tahlil edilmiştir. Araştırma; giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Girişte çalışmanın konusu, amacı, kapsamı, yöntemi ve yararlanılan kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca modern Mısır romanının başlangıçtan günümüze kadar geçirdiği serüven özetlendi. Birinci bölüm yazarın hayatı, edebî kişiliği ve eserleri üzerine genel bilgilerden oluşmaktadır. İkinci bölüm ise Ḥamâmetü Selâm adlı romanın tanıtımının ardından tahliline ayrılmıştır. Roman; anlatıcı ve bakış açısı, zaman, mekân, kişiler kullanılan teknikler bakımından incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise araştırmada ulaşılan bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study provides information about the life, literary personality, and works of Najib al-Kilani, one of the prominent figures in Contemporary Arabic Literature known for his Islamic writer identity. In addition, his novel Hamamat al-Salam (The Dove of Peace) is analyzed from a technical perspective. The study consists of an introduction, two main chapters, and a conclusion. The introduction provides information about the subject, aim, scope, method, and sources utilized in the research. It also summarizes the development of the modern Egyptian novel from its inception to the present day. The first chapter presents general information about the author's life, literary personality, and works. The second chapter is dedicated to the analysis of the novel Hamāmat al-Salām following a brief introduction to it. The novel is examined in terms of narrator and point of view, time, setting, characters, and narrative techniques. The conclusion outlines the findings reached throughout the study.