Nörogirişimsel işlemlerde transradial yaklaşım
Transradial approach in neurointerventional procedures
- Tez No: 657450
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FATİH NAS
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Nörogirişimsel işlem, transradial işlem, radial arter, Allen testi, Neurointerventional procedure, transradial procedure, radial artery, Allen test
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 70
Özet
Çalışmamızın amacı kardiyolojik girişimsel işlemlerde rutin olarak kullanılan transradial yaklaşımın diagnostik ve tedaviye yönelik nörogirişimsel işlemlerdeki etkinliğini göstermektir. 30 hastada toplam 33 transradial giriş denemesi yapıldı, hastalardan 3 tanesine ikişer adet transradial işlem gerçekleştirildi. Bu 30 hastadan 20'si erkek (%67), 10'u (%33) kadındı. 33 işlemden 2 tanesinde giriş yeri transfemoral olarak değiştirildi (İşlem Başarısı 31/33= %94). Bu hastalardan birinde Allen testi negatif, Barbeau testi tip C paterninde olduğu için işlem transfemoral yolla gerçekleştirildi. Diğerinde ise giriş yapıldıktan sonra radial arterde tortiozite izlendi ve kateter radial arterden brakial artere ilerletilemedi. Olguların 18'inde (%58) diagnostik anjiografi işlemi, 8'inde (%25,8) karotid arter stentleme, 2'sinde (%6,5) vertebral arter stentleme, 2'sinde (%6,5) anevrizma koilleme işlemi, 1'inde (%3,2) anevrizmaya akım çevirici yerleştirme işlemi yapıldı. İşlemin başlangıcından işlem bitene geçen kadar süre ortalama 32,1±26,9 (minimum 5, maksimum 124) dakikaydı. 3 hastada komplikasyon izlendi. Komplikasyonlar sırasıyla hipotansiyon, sağ gözde görme kaybı ve radial arter spazmıydı. Sonuç olarak nörogirişimsel işlemlerde transradial girişim güvenli ve uygulanabilir bir yöntemdir. Her türlü nörogirişimsel işlemde tercih edilebilir ve vertebral arterlerle ilgili işlemlerde özellikle kolaylık sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Transradial Approach in Neurointerventional Procedures The aim of our study is to show the effectiveness of the transradial approach in diagnostic and therapeutic neurointerventional procedures that is used in cardiological interventional procedures routinely. A total of 33 transradial entries were attempted in 30 patients, 3 of them had two transradial procedures each. Of these 30 patients, 20 were men (67%) and 10 (33%) were women. In 2 of 33 procedures, the entrance site was changed to transfemoral (Success of the procedure 31/33 = 94%). Since Allen test was negative and Barbeau test was type C pattern in one of these patients, the procedure was performed transfemorally. In the other, after the introduction, tortiosity was observed in the radial artery and the catheter could not be advanced from the radial artery to the brachial artery. Diagnostic angiography procedure in 18 (58%) cases, carotid artery stenting in 8 (25.8%), vertebral artery stenting in 2 (6.5%), aneurysm coiling procedure in 2 (6.5%) were performed and in 1 (3.2%) of them, a flow converter was placed in the aneurysm. The mean time of procedures was 32.1 ± 26.9 (minimum 5, maximum 124) minutes. Complications developed in 3 patients. Complications were hypotension, loss of vision in the right eye and radial artery spasm, respectively. As a result, transradial intervention is a safe and feasible method in neurointerventional procedures, it can be preferred in all kinds of neurointerventional procedures, and it provides ease in the procedure, especially in procedures related with vertebral arteries.