Algılanan aşırı niteliklilik ile iş performansı arasındaki ilişkide dışsal prestij algısının düzenleyici rolü
The moderating role of the perception of external prestige in the relationship between perceived overqualification and job performance
  1. Tez No: 657451
  2. Yazar: BURCU TOKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DURDU MEHMET BİÇKES
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdam, Algılanan Aşırı Niteliklilik, Görev Performansı, Bağlamsal Performans, Dışsal Prestij Algısı, Employment, Perceived Overqualification, Task Performance, Contextual Performance, Perceived External Prestige
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmanın amacı, algılanan aşırı niteliklilik ile iş performansı arasındaki ilişkide dışsal prestij algısının düzenleyici rolünü analiz etmektir. Araştırmanın örneklemi, Kayseri il merkezindeki özel okullarda görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinden oluşmaktadır (n=400). Dışsal prestij algısının, algılanan aşırı niteliklilik ve iş performansı üzerindeki etkiyi ortaya çıkarmak için veriler düzenleyici değişkenli yapısal eşitlik modellemesi yardımıyla analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, algılanan aşırı nitelikliliğin hem görev performansı hem de bağlamsal performans üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, algılanan dışsal prestij de hem bağlamsal performansı hem de görev performansını pozitif ve anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Çalışmanın diğer bir bulgusu ise, algılanan dışsal prestijin, hem algılanan aşırı niteliklilik ile bağlamsal performans arasındaki ilişkide hem de algılanan aşırı niteliklilik ile görev performansı arasındaki ilişkide düzenleyici etkiye sahip olmadığıdır. Çalışmanın son kısmında ise araştırma kısıtlarına yer verilmiş ve araştırmaya konu değişkenler ile ilgili olarak eğitim sektöründeki öğretmen ve okul yöneticilerine yönelik bazı önerilere yer verilmiş ve gelecekte alanda araştırma yapacaklar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the moderating role of the perception of external prestige in the relationshıp between perceived overqualification and job performance. The sample of the study consists of teachers and school administrators working in private schools in Kayseri city center (n=400). In order to reveal the effect of external prestige perception on perceived overqualification and job performance, the data were analyzed by the help of the structural equation modeling with moderating variables. As a result of the research, it has been determined that perceived overqualification has a positive and significant effect on both task performance and contextual performance. In addition, perceived external prestige positively and significantly affects both contextual performance and task performance. Another finding of the study is that perceived external prestige has a moderating effect neither on the relationship between perceived overqualification and contextual performance nor on the relationship between perceived overqualification and task performance. In the last part of study, the constraints of the research were included and some suggestions for the teachers and school administrators in the education sector regarding the variables subject to the study were given and suggestions were made for those who would do research in the field in the future.