Examining the impact of tell on ELT students' development of vocabulary and conversational skills
Teknoloji destekli dil öğreniminin İngilizce bölümü öğrencilerinin kelime ve iletişim becerilerinin geliştirilmesi üzerinde etkisinin incelenmesi
- Tez No: 657577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL TAKKAÇ TULGAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Education and Training, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: teknoloji destekli dil öğretimi, dijital okuryazarlık, iletişim becerileri, kelime bilgisi gelişimi, technology enhanced language teaching, digital literacy, conversational skills, vocabulary development
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 212
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, teknoloji destekli dil öğretiminin geleneksel dil öğretiminin olası eksikliklerini en aza indirerek sınıf içi ve dışında İngilizce Öğretmenliği Bölümü öğrencilerinin iletişim becerileri ve kelime bilgisi gelişimi üzerine olan etkisini incelemektir. Çalışmanın uzun vadede bir diğer amacı, katılımcıların teknoloji ile dil öğrenme konusunda farkındalıklarının artırılması ve uygulamaya ilişkin algı ve görüşleri ışığında dil eğitimine teknoloji entegrasyonu konusunda teşvik edilmesidir. Yöntem: Araştırma deseni olarak karma yöntem sıralı açıklayıcı desen kullanılmıştır. Türkiye'de bir devlet üniversitesinin hazırlık programında öğrenim gören 48 öğrenci araştırmanın katılımcılarını oluşturmuştur. Deney grubu teknoloji ile desteklenmiş dil öğrenme ortamında iken kontrol grubu geleneksel öğrenme ortamında çalışmıştır. Uygulama 12 hafta sürmüştür. Nicel veri toplama araçları ön ve son testler, beş ve yedi puanlık Likert tipi anketler, öz değerlendirme kontrol listeleri, her bir ünite için mini anketler ve haftalık ödevler iken nitel veri toplama araçları yazılı değerlendirme ve öneri formları ve yarı yapılandırılmış görüşmelerdir. Nicel verilerde betimsel ve çıkarımsal analizler kullanılırken, nitel verilere yönelik kodlar, kategoriler ve temalar oluşturmak için içerik analizi yapılmıştır. Bulgular: Çalışmanın sonuçları, uygulama sonunda artan başarıya rağmen, deney ve kontrol gruplarının puanları arasında hedeflenen beceriler açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığını ortaya koymuştur. Nitel veri analizi, öğrencilerin büyük çoğunluğunun teknoloji destekli dil öğrenimine yönelik olumlu tutum ve algılarının olduğunu ve teknolojinin resmî ve gayriresmî öğrenme ortamlarında kullanımının etkileşim, işbirliği, bireysellik, mekânsal ve zamansal esneklik gibi birçok avantaj sunduğunu göstermiştir. Sonuç: Teknolojinin bireylerin yaşamındaki baskın rolü ve ilgili alanyazında önceki çalışmaların bulguları değerlendirildiğinde, özellikle özgün materyaller ve anadili İngilizce olan kişilerle etkileşim gerektiren dinleme ve konuşma becerileri için teknolojinin dil eğitimine entegre edilmesi önerilmektedir. Bu çalışma, İngiliz Dili eğitimi alanındaki araştırmacılar için metotsal ve pedagojik öneriler de sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The major purpose of this study was to examine the impact of TELL on ELT students' conversational skills and vocabulary development by minimizing the possible deficiencies of traditional language teaching in and out of the classroom. This study also intended to raise awareness of the participants about language learning with technology and encourage them in terms of technology integration into language education in the light of their perceptions and opinions of the intervention. Method: A mixed-methods sequential explanatory design was used as the research design. 48 students studying at a preparatory program of a public university in Turkey were the participants of the study. The experimental group studied in a technology integrated language learning environment while the control group was in a conventional learning setting. The intervention lasted 12 weeks. Quantitative data instruments were pre- and post- tests, a five and seven-point Likert type questionnaires, self-assessment checklists, mini questionnaires for each unit and weekly assignments while qualitative data instruments were written evaluation and suggestion forms and semi-structured interviews. For the quantitative data, descriptive and inferential analysis were used while content analysis was applied to form codes, categories and themes for the qualitative data. Findings: The results of the study revealed that despite increased success at the end of the intervention, there was no statistically significant difference between the scores of the experimental and control groups in terms of targeted skills. The qualitative data analysis showed that a great majority of the students had positive attitudes towards and perceptions of technology-supported language learning and using technology in formal and informal learning environments presented many advantages such as interaction, collaboration, individuality, and spatial and temporal flexibility. Conclusion: When the dominant role of technology in individuals' lives and the findings of previous studies in the related literature were considered, it was suggested to integrate technology into language education for listening and speaking skills requiring especially authentic materials and interaction with native speakers. This study also provided practical and pedagogical implications for researchers in ELT.