Sağlık hizmetlerinde yalın düşüncenin önemi ve uygulanabilirliği: Özel Medicabil Hastanesi örneği
The importance of lean thought and its applicability in health services: the example of Private Medicabil Hospital
  1. Tez No: 657581
  2. Yazar: HATİCE CEVİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUSTAFA YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Düşünce, Yalın Yönetim, Yalın Hastane, Yalın Sağlık Hizmetleri, Lean Thinking, Lean Management, Lean Hospital, Lean Healthcare
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Günümüz dünyasında geleneksel işletme yönetimi yerini çağdaş ve rekabetçi işletme yönetimine bırakmıştır. Sağlık işletmelerinin de bu sistemin bir parçası haline gelerek işletmelerinde kaliteyi arttırarak hasta ve çalışan güvenliğini sağlayıp oluşabilecek tıbbi hataları en aza indirerek israfları ortadan kaldırmayı amaçlayan“yalın yönetim”yaklaşımını uygulamayı düşünmeleri kaçınılmaz olmaktadır. Çünkü yalın yaklaşım, değer oluşturmayan aktiviteleri ortadan kaldırarak katma değer oluşturan işler için sarf edilen vaktin azaltılmasını sağlar. Bu tez çalışması, yalın sağlık hizmetleri eğitimleri ve uygulamaları gerçekleştiren Bursa ilinde bulunan Özel Medicabil Hastanesi çalışanlarının yalın algı ve bilgi farkındalığının demografik özelliklere göre anlamlı farklılıkların olup olmadığının ortaya konulması amacı ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, yalın üretim ve kavramlar teorik olarak incelenmiştir. İkinci bölümde, yalın yönetim ve yalın hastane kavramları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise çalışmanın araştırma kısmı yer almaktadır. Yapılan çalışmada Özel Medicabil Hastanesi çalışanlarına, kurumlarında en fazla hangi konuda sorun/hata ve israf yaşadıkları, yalın düşünce ve yalın yönetim ile ilgili görüşleri anket yöntemi ile sorulmuştur. Çalışma verilerinin analizleri ışığında, demografik özellikler ile yalın sağlık kavramı ile karşılaşma durumuna, yalın sağlık ile ilgili eğitimlere, kongrelere katılma durumuna, hastanede yaşadıkları sorunlar ve karşılaştıkları israflara, yalın düşünce kavramının ne ifade ettiğine, yalın yönetimin uygulanma nedenleri ve önündeki engellere göre anlamlı farklılıklara rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's world, traditional business management has left its place to contemporary and competitive business management. It is inevitable for healthcare enterprises to consider applying the“lean management”approach that aims to eliminate waste by becoming a part of this system with increasing the quality in their businesses, ensuring patient and employee safety, minimizing medical errors that might occur. Because the lean approach eliminates activities that do not create value and reduces the time spent for value-added work. This thesis study was carried out to revealing whether lean perception and knowledge awareness of private Medicabil hospital employees in Bursa province who perform Lean health services trainings and practices have significant differences according to demographic characteristics. The study consists of three parts. In the first chapter, lean production and concepts are theoretically examined. In the second chapter, the concepts of lean management and lean hospitals are discussed. The third chapter includes the research part of the study. In the research, Private Medicabil Hospital employees were surveyed about what problems / errors and wastes they had experienced most in their institutions and their opinions about lean thinking and lean management. According to the analysis of study data, significant differences were found in terms of demographic characteristics and the situation of encountering with the concept of lean health, lean health-related trainings, participation in congresses, problems and waste they faced at the hospital, what the concept of lean thinking means, the reasons for applying lean management and the obstacles to it.