Sağlık kurumlarında yalın yönetim uygulaması: 'Bir hastane'nin radyoloji bölümü örneği'
Lean management practice in health institutions example of a hospital radiology department
- Tez No: 729207
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET İLVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, İşletme, Healthcare Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yalın Yönetim, Değer Akış Haritalama, İsraf, Radyoloji, Lean Management, Value Stream Mapping, Waste, Radiology
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Günümüz sağlık sektöründe, teknolojinin hızlı gelişimi, yapay zekanın sağlık hizmetlerinde uygulanabilirliği, radyoloji cihazlarında gerçekleşen hızlı teknik uygulamalar ile yeni tanı ve tedavi yöntemleri oluşturulmaktadır. Sağlık alanında sürekli gelişim göstermekte olan teknoloji, hasta isteklerinin karşılanması ve memnuniyetinin ölçülmesi, aynı zamanda sağlık çalışanlarının potansiyellerinin değerlendirilmesinde, yeni yönetim politikalarını uygulanır hale getirmiştir. Hizmetlerin yeniden değerlendirilmesi, iyileştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin çoğaltılmasını hedefleyen yalın yönetim felsefesi bu yaklaşımlardan birisidir. Yalın yönetim, faaliyetlerin akışlarında, oluşabilecek israfı engelleyerek, değer kavramının ortaya çıkartılmasını, amaç haline getiren bir felsefedir. Organizasyonlardaki süreç içerisinde, lüzumsuz bulunan personel hareketi, hasta hareketi, üretim hareketi veya fazlasını, gereksiz malzeme kullanımı, uygun olmayan ürünlerin üretilmesi, personel performanslarının kaliteli olarak kullanılmaması gibi sebeplerden kaynaklanan sorunları, yalın yönetim teknikleri uygulayarak ortaya çıkartılmasıdır. Problemler, görünür hale getirilerek üretim ve hizmet sisteminde çalışan tüm bireylerin, yalın felsefe düşüncesini benimsemesi ile oluşturulan yalın çalışma sistemidir. Bu çalışmada, bir hastanenin radyoloji ünitesi, tüm süreçlerde gözlemlenerek, iş akış haritası çıkarılmış, bu harita üzerinden israf ile iş gecikme nedenleri tespit edilmiştir. Değer akış haritalama tekniği ile mevcut durum analizi ve gelecek durum analizleri elde edilerek, hastaların bekleme nedenleri tespitiyle durum analizi gerçekleştirilmiştir. Yaşadığımız Pandemi sürecinde düşünüldüğünde, radyoloji ünitelerinin çok yoğun talep edildiğini görmekteyiz. Bu nedenle, tıbbi hataların önüne geçilebilmesi ve daha etkin sağlık hizmeti verilebilmesi amacıyla, sürekli iyileşmeyi sağlayabilmek için yalın yönetim çalışmasının önemli olduğu vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In today's health sector, new diagnosis and treatment methods are created with the rapid development of technology, the application of artificial intelligence in health services, and the rapid innovations in radiology devices. In the field of health, new management policies are implemented to meet the demands of patients and measure their satisfaction, as well as to evaluate the potential of health workers, with the technology that is constantly developing. Lean management philosophy, which aims to re-evaluate, improve and increase the sustainability of services, is one of these approaches. Lean management is a philosophy that aims to reveal the concept of value by preventing the waste that may occur in the flow of activities. It is to reveal the problems arising from reasons such as unnecessary personnel movement, patient movement, production movement or more, use of unnecessary materials, production of unsuitable products, not using quality personnel performances, by applying lean management techniques in the process in organizations. It is a lean working system created by making the problems visible and by adopting the lean philosophy of all individuals working in the production and service system. In this study, the radiology unit of a hospital was observed in all processes, a workflow map was drawn up, and the reasons for wastage and work delay were determined on this map. The current situation analysis and future situation analysis were obtained with the value stream mapping technique, and the situation analysis was carried out by determining the reasons for waiting for the patients. Considering the Pandemic process, we are experiencing, we see that radiology units are in high demand. For this reason, it was emphasized that lean management work, which is to ensure continuous improvement, is important in order to prevent medical errors and to provide more effective health services.