İntrauterin gelişme geriliği (IUGR), plasenta previa ve preeklamsi'de kanabinoid-1 reseptörü ve kanabinoid-2 reseptörü'nün immünohistokimyasal yöntemlerle incelenmesi
Immunohistochemical investigation of cannabinoid receptor 1 and 2 in intrauterine growth retardation (IUGR), placenta previa and preeclamsia
  1. Tez No: 657704
  2. Yazar: ŞEHMUS KAPLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN DEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasenta, preeklempsi, previa, kannabinoid reseptörü, intrauterin gelişim geriliği, Placenta, preeclampsia, previa, cannabinoid receptor, intrauterine growth retardation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Normal gebelik, preeklampsi,plasenta previa ve IUGRplasentalarda hücre içi sinyal yollarının aktivasyonunu uyaran Endokannabinoid reseptörlerinin plasental gelişimine etkisinin araştırması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:10 adet preeklemsi,10 adet plasenta previa, 10 adet IUGR ve 10 adet normol gebeden toplam 40 tane plasenta toplanarak rutin histolojik doku takibine alındı. Kesitlere Hematoksilen-Eozin ve Kanabinoid reseptörü 1/2 immünohistokimyasal boyamaları yapıldı. Preparatlar değerlendirilerek resimleriçekildi. Bulgular:Preeklemsi, placenta previa ve IUGR plasentalarında fibrinoid doku ve vasküler dilatasyon ve konjesyon,tersiyer villus yapılarında hiyalinizasyon, dejenerasyon ve vakuoller gözlendi. Sitotrofoblast ve sinsityotrofoblastlarda apoptotik görünüm, piknosis ve hipertrofi izlendi.Preeklempside desidual hücrelerin çekirdeklerindeve bazıtersiyer villusların sitotrofoblast hücrelerinde orta düzeyde CB1 ekspresyonugörüldü. Desidual hücrelerin özellikle sitoplazmalarında CB2 eksperesyonun orta seviyede pozitif ancak kök villusların sitotrofoblast hücrelerinde negatif olduğu tespit edildi. Plasenta previa gurubunda kök villusları ve yüzen villusların sitotrofoblast hücrelerinde hafif düzeyde CB1 eksperese eden hücreler gözlenirken genel anlamda sitotrofoblastlarda CB1 eksperesyonu negatifti. Bazı vasküler endotel hücrelerinde ve sinsisyal düğüm alanlarında CB1 eksperesyonu pozitif olarak görüldü. Desidual hücrelerin nukleus ve sitoplazmalarındave bazı küçük damarların endotel hücrelerinde pozitif CB2 eksperesyonu izlendi. IUGR plasentasına ait kesitlerde maternal bölümden uzanan kök villusları içindeki bazı sinsisyal düğümlerdeözelikle kanama alanlarında mononükleer hücre infiltrasyon şeklinde bulunan hücrelerde CB1 ekspresyonu pozitf olarak işaretlendi.Sinsityotrofoblast hücrelerinde genel anlamda CB1 ekspresyonu negatifti. Sonuç:Preeklemsi, plasenta previa ve IUGR plasentalarda desidual hücrelerdeki gelişimde trofoblastik invazyonda, sinsisyal düğümlerin artışınde ve intervillöz alandaki kanamaların dejeneratif süreçle başladığı apopitotik gelişime neden olduğu ve bunun sonucu olarak CB1,CB2 reseptörlerin varlığına bağlı değişim gösterebileceği ön görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim:Tto investigate effect of endocannabinoid receptors on placental development that stimulate activation of intracellular signaling pathways in normotensive, preeclampsia, placenta previa and IUGR placentas. Materials and Methods: A total of 40 placentas(10 preeclampsia, 10 placenta previa, 10 IUGR and 10 normal placentas)were subjected to routine histological tissue protocol. Hematoxylin-Eosin andcannabinoid receptor 1/2immunohistochemical staining were performed. Preparations were evaluated and micrographed under light microscopy. Results: Fibrinoid tissue, vascular dilatation and congestion, hyalinization, degeneration and vacuolar structures were observed in tertiary villi structures of preeclampsia, placenta previa and IUGR placentas. Apoptotic appearance, pycnosis and hypertrophy were observed in cytotrophoblasts and syncytiotrophoblasts. In preeclampsia, CB1 reaction was observed in decidual nuclei and cytotrophoblasts of some tertiary villi. CB2 expression was moderately positive in decidualcytoplasm, but negative in cytotrophoblasts of root villi.Mild CB1 expression was observed in cytotrophoblasts of stem villi and tertiary villi in placenta previa group, butmainly negative in cytotrophoblasts. CB1 expression was positive in some vascular endothelial cells and syncytial nodes. CB2 was positively expressed in the nucleus and cytoplasm of decidual and endothelial cells of some small vessels.Mild CB1 expression was detected in some syncytial nodes inmaternal root villi in IUGR placentaand in mononuclear cells especially around hemorrhagic areas. CB1 expression was generally negative in syncytiotrophoblast cells. Conclusion:Development of decidual cells in preeclampsia, placenta previa and IUGR causedtrophoblastic invasion, increased syncytial nodes and apoptotisand degenerative process. Therefore, this situation depends on CB1 and CB2 receptors presence.