Zeyneb Fevvâz ve 'er-Resâilu'z-Zeynebiyye' adlı eserinde kadının eğitim sorunu
Zeyneb Fevvâz and the problematic of woman's education in 'ar-Rasailu'z-Zaynabiyya'
  1. Tez No: 658031
  2. Yazar: SULTAN DURAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACI ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eğitim ve Öğretim, Eastern Linguistics and Literature, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zeyneb Fevvâz, er-Resâilu'z-Zeynebiyye, Kadının Eğitimi, Zeyneb Fevvâz, er-Resâilu'z-Zeynebiyye, Woman Training
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu araştırma, modern Arap edebiyatı yazarlarından Zeyneb Fevvâz'ın hayatını ve onun bir eseri özelinde kadının eğitimine dair görüşlerini içermektedir. Zeyneb Fevvâz, modern Arap edebiyatının gelişimine çok büyük katkıları olan bir yazardır. Lübnan doğumlu olan Fevvâz, ilmî ve edebî ürünlerini Mısır ve Suriye'de vermiĢtir. Yazarın telif etmiĢ olduğu çoğu çalışma, modern Arap edebiyatındaki ilk ürünleri değiĢtirecek cinstendir. O,“el-Heva ve'l-Vefa”adlı çalışmasıyla Arap edebiyatında piyes kaleme alan ilk kadın yazar olarak bilinmektedir. Onun kaleminden çıkan“Husnu'l-Avâkıb ev Ğâde ez-Zehra”adlı çalışma, adı geçen dönemin ilk romanıdır. Yine yazar, kadının hürriyeti bağlamında mücadele veren ilk kişi olarak vasıflanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This research includes the life of Zeyneb Fevvâz, one of the modern Arabic literature authors, and her views of women's education through one of her works. Zeyneb Fevvâz is an author who has made great contributions to the modern Arabic literature. Lebanon-born Fevvâz has given her literal and scientific works in Eygpt and Syria. Most of the works copyrighted by the author are the kind of which can change the early works in Arabic literature. She is known to be the first woman to have written a play in Arabic literature with the work of“el-Heva ve'l-Vefa”. The work with the title of“Husnu'l-Avâkıb ev Ğâde ez-Zehra”written by her is the first novel in the mentioned period. Again, the author is described as the first person to have ever struggled for the independence of women.