Alt ekstremite deformite ve kısalıklarında manyetik uzatma çivilerinin (PRECICE) klinik ve radyolojik sonuçlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 658287
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: PRECICE, Manyetik uzatma çivileri, alt ekstremite eşitsizliği ve eğrilikleri, PRECICE, magnetic lengthening nails, lower limb length discrepancies end deformities
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Alt ekstremite kısalık ve deformiteleri, hastalarda yürüme bozukluğunun yanı sıra, kozmetik, psikolojik ve sosyal yaşantıları üzerine de olumsuz etkileri vardır. Bu sebeple bu durumun tedavisinde çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerden bir tanesi de PRECICE manyetik uzatma çivileridir. Çalışmamızda PRECICE manyetik çiviler ile tedavi edilmiş, alt ekstremitelerinde kısalık ve deformitesi olan hastaların klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçları üzerinde çalışılmış, deformite ve kısalığın tedavisinde gelişme sürecine katkı sunmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma retrospektif vaka serisidir. 2015-2019 yılları arasında hastanemizde PRECICE manyetik çivi ile opere edilen alt ekstremitelerinde kısalık ve deformitesi olan 22 hastanın 23 adet kemik ameliyatı incelenmiştir. Preoperatif ve postoperatif uzunlukları, anatomik ve mekanik aks açıları ölçülmüş ve karşılaştırılmıştır. Postoperatif konsolidasyon indeksleri, maturasyon indeksleri, distraksiyon indeksleri hesaplanmıştır. Postoperatif LEFS, Rosenberg Benlik Saygı Ölçeği ve SF-36 sağlık ölçeği fonksiyonel ölçümlerde kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların 14'ü erkek 8'i kadındı. 20 femur ve 3 tibia üzerinde cerrahi yapıldı. Yaş ortalaması 26.6±10.5 idi. Ortalama boy 168±9.8 cm idi. Ortalama takip süresi 41.4±15.5 aydı. Planlanan uzatma miktarı 53.4±17.4 mm idi. Uzatılan miktar 52.04±17.08 mm idi. Ortalama konsolidasyon indeksi 50.1(gün/cm), femoral konsolidasyon indeksi 49.7(gün/cm), tibial konsolidasyon indeksi 53.3(gün/cm) olarak bulundu. 3 hastada konsolidasyon gecikmesi meydana geldi. Düzeltilmesi planlanan deformitelerde düzelme sağlandı. Ortalama LEFS skoru %86.4±9.7, Rosenberg Benlik Saygı Ölçeği ortalama 35.4±3.7 olarak bulundu. SF-36 8 alt kategoride incelendi. Ortalama Fizikel fonksiyon 84.5, fiziksel rol güçlüğü 88.6, emosyonel rol güçlüğü 87.8, enerji 82.7 ruhsal sağlık 82.6, sosyal fonksiyon 94.3, ağrı 90.4, genel sağlık 86.5 olarak hesaplandı. Sonuç: Alt ekstremite deformite ve kısalıklarında PRECICE manyetik uzatma çivileri hasta uyumu yüksek, kozmetik olarak avantajlı, komplikasyon oranı düşük ve tedavi sonrası fiziksel ve emosyonel fonksiyonları belirgin olarak yükselten bir tedavi yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lower limb deformities and limb length discrepancies have negative effects on patients such as cosmetic, psychological and social lives as well as gait disturbance. For this reason, various procedures have developed in the treatment of this condition. One of these procedures is PRECICE magnetic lengthening nail. In our study, the clinical, radiological and functional results of patients with lower limb deformity and length discrepancy who have treatment with PRECICE magnetic nails were studied and it is aimed to contribute to the development process in treatment deformity and length discrepancy. Materials and Methods: This study is a retrospecitve case series. 23 bone surgeries of 22 patients who were operated with PRECICE magnetic nails in our hospital between 2015-2019 were examined. Preoperative and postoperative lengths and anatomical and mechanical axis angles were measured and compared. Postoperative consolidation index, maturation index and distraction index were calculated. Postoperative LEFS, Rosenberg Self-Esteem Scale and SF-36 health scale were used in functional measurements. Results: 14 of the patients were male and 8 were female. Surgery was performed on 20 femurs and 3 tibiae. Mean patient age was 26.6±10.5. Mean patients height was 168±9.8 cm. The mean follow-up time was 41.4±15.5 months. The planned lengthening amount was 53.4±17.4 mm. 52.04±17.08 mm length was achieved at the postoperative time. Mean consolidation index was 50.1(day/cm), mean femoral consolidation index was 49.7(day/cm), mean tibial consolidation index was 53.3(day/cm). 3 patients had delayed consolidation. Deformities were corrected as planned. Mean LEFS score was %86.4±9.7, mean Rosenberg Self-Esteem scale score was 35.4±3.7. SF-36 examined in 8 sub-categories. The mean values were calculated as physical function 84.5, physical role difficulty 88.6, emotional role difficulty 87.8, energy 82.7, mental health 82.6, social function 94.3, pain 90.4, general health 86.5 were calculated. Conclusion: PRECICE magnetic extension nails are a treatment method that increases patient compliance, cosmetically advantageous, have low complication rates and significantly increases post-treatment physical and emotional functions in lower limb deformity and limb length discrepancies.