Makroekonomik politikaların Gana'daki ekonomik büyümeye etkisi
The impact of the macroeconomic policies on the economic growth in Ghana
  1. Tez No: 658349
  2. Yazar: COLLINS ADU TAKYI
  3. Danışmanlar: DR. SINEM SEFIL TANSEVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: VECM Model, GDP Growth, Macroeconomic policies, VECM Modeli, GSYİH Büyümesi, Makroekonomik politikalar
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
This study examines the impact of macroeconomic policies on real GDP growth of Ghana by focusing on the variables related to monetary and fiscal policies. With this aim, Johansen co-integration and VECM approaches are employed by using quarterly data between 2009Q1 and 2018Q4.In the model, consumer price index (CPI) and money supply variables are used as monetary policy tools while public expenditure and internal debt are used for fiscal policy tools. It is found that there is a long run correlation among the variables and CPI and money supply have a long run positive effect on real GDP, while the public expenditure and internal debt have long run negative effect on it.In the short run dynamic, it is found that, CPI and money supply have a positive effect on current real GDP growth while internal debt and public expenditure have a negative effect on current real GDP growth.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, makroekonomik politikaların Gana'nın reel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYH) büyümesi üzerindeki etkisini para ve maliye politikası araçlarına odaklanarak incelemektedir. Bu amaçla, Johansen eş-bütünleme ve VECMyöntemlerikullanılarak, 2009Q1-2018Q4 dönemiüç aylık verilerile analiz edilmiştir. Modelde para politikası araçları olarak tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve para arzı değişkenleri kullanılırken, maliye politikası araçları için kamu harcamaları ve iç borçstoku değişkenlerikullanılmıştır. Modelde yer alan değişkenler arasında uzun dönemli bir korelasyon olduğusaptanırken, TÜFE ve para arzının reel GSYİHüzerinde uzun dönemli pozitif etkiye sahip olduğu, kamu harcamaları ve içborç stokununise uzundönemliolumsuz etkisinin olduğu bulunmuştur.Diğer yandan, TÜFE ve para arzının reelGSYİH büyümesi üzerinde kısa vadede pozitif etkiye sahip olduğunu,içborç stoku ve kamu harcamalarının isekısadönemdereel GSYİHbüyümesiüzerindenegatifbir etkiye sahip olduğugörülmüştür.