Adenoidektomi / adenotonsillektomi / tonsillektomi cerrahisi geçirecek çocuk hastalarda preoperatif yaşa göre boy ve yaşa göre ağırlık persentillerinin perioperatif komplikasyonlara etkisinin değerlendirilmesi
The effects of preoperative length for age and weightfor age percentiles to perioperative complications in childpatients undergoing adenoidectomy / adenotonsyllectomy /tonsyllectomy surgery
  1. Tez No: 658480
  2. Yazar: GÜLERDEM CERİTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Anesthesiology and Reanimation, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: ASA, pediatrik anestezi, persentil, komplikasyon, vücut kitle indeksi, ASA, pediatric anesthesia, percentile, complication, body mass index
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Çalışmamızda ASA skorunun yetersiz kaldığı pediatrik hastalarda, hastaların preoperatif persentillerinin perioperatif genel anestezi komplikasyonlarıyla korelasyonunun varlığını araştırdık. Persentil değerleriyle komplikasyonlar arasında korelasyon varlığı perioperatif komplikasyonları öngörmemizde ve engellememizde yardımcı olacaktır. Gereç ve Yöntem: Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları kliniğinde Şubat 2017 - Temmuz 2019 tarihleri arasında adenoidektomi, tonsillektomi veya adenotonsillektomi cerrahileri olacak, 1-18 yaş arası, ASA I veya II olan çocuklar preoperatif değerlendirmesi anestezi polikliniğinde tamamlanmıştır. 206 çocuk hastanın bekleme salonunda ağırlık ve boyları ölçüldü. Preoperatif değerlendirmesinde belirlenen ASA PS sınıfları, yaş, cinsiyetleri kaydedildi. Hastaların yaşa göre ağırlık, yaşa göre boy, yaşa göre vücut kitle indeksi (VKİ) persentilleri hesaplandı ve gelişen perioperatif komplikasyonlar kaydedildi. Hastaların preoperatif ölçümleri ve intraoperatif takibi ve komplikasyonları aynı araştırmacı tarafından değerlendirildi. Bulgular: ASA PS sınıflamasını değerlendirdiğimizde komplikasyon gelişen hasta oranı ve toplam komplikasyon sayısı ASA PS II olan hastalarda, ASA I olan hastalardan daha fazladır. Yaşa göre ağırlık, boy ve VKİ grupları arasında ASA sınıfları dağılımı yönünden fark tespit edilmemiştir. Yaşa göre ağırlığı 97 persentil üzerinde olanlar ile yaşa göre VKİ'si 95 persentil üzerinde olan ve obez olarak sınıflandırılan gruplarda komplikasyon oranı ve v toplam komplikasyon sayısı istatistiksel olarak anlamlı artmıştır. Yaşa göre ağırlığı yüksek (75 persentil üstü) hastalarda diğerlerine göre daha fazla oran ve sayıda komplikasyon gelişmiştir. Yaşa göre ağırlığı 3 persentil altında olanlar ile yaşa göre VKİ'si 5 persentil altında olan ve malnütre olarak sınıflandırılan hastalarda komplikasyon oranı ve sayısı diğerlerinden farksızdı. Bu durum vaka sayımızın yetersiz oluşuyla ilişkilendirildi. Yaşa göre boy persentili düşük (75 persentil) gruplarına ayrılan hastaların komplikasyon oranları ve toplam komplikasyon sayıları farklı değildir. Sonuç: Çalışmamız sonucunda pediatrik hastaların preoperatif değerlendirmesinde çocuğun gelişimsel durumunun katılmasının önemli olduğu sonucuna vardık. Gelişimsel durum değerlendirmesi için kullandığımız yaşa göre ağırlık ve VKİ persentillerinin yüksek olmasının perioperatif komplikasyonlarla artan ilişkisi olduğu sonucu çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, we investigated the presence of correlation between preoperative percentiles of patients and perioperative general anesthesia complications in pediatric patients. The presence of correlation between percentile values and complications will help us predict and prevent perioperative complications. Materials (Patients) and Methods: Preoperative evaluation of children aged 1-18 years with ASA PS I or II who were planned to undergo adenoidectomy, tonsillectomy or adenotonsillectomy operations in Ankara Training and Research Hospital Ear, Nose, Throat Diseases Department between February 2017, and July 2019 were completed. ASA PS classes, age, gender, weights, and heights of 206 children were recorded. Patients' were grouped by weight for age, length for age, body mass index (BMI) for age percentiles. Preoperative measurements, intraoperative follow-up and complications of the patients were evaluated by the same researcher. Results: The complication rate and number of complications were higher in patients with ASA PS II. There was no difference in terms of the distribution of ASA classes between groups. In groups whose weight for age were over 97 percentiles and/or whose BMI for age was over 95 percentile and who were classified as obese; complication rates and total number of complications increased statistically significantly. The complication rate and number in patients with higher weight (over 75 percentile) were higher than others. vii In groups whose weight for age were under 3 percentiles and/or whose BMI for age was under 5 percentile and who were classified as malnutrition; complication rates and total number of complications were not different. This situation was associated with the insufficient number of our cases. The complication rates and total number of complications were not different between length for age groups. Conclusion: As a result of our study, we concluded that it is important to consider the developmental status of the child in the preoperative evaluation of pediatric patients. It was concluded that high weight for age and BMI for age percentiles have positive correlation with perioperative complications.