İskeletsel sınıf ı ve sınıf ııı bireylerde dil ve mandibula hacimlerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of tongue and mandibular volumes of skeletal class i and class iii individuals by using cone beam computed tomography
- Tez No: 658737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGİN GİRAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mandibula hacmi, dil hacmi, KIBT, Mandibular volume, tongue volume, CBCT
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kraniyofasiyal iskeletsel büyüme ve özellikle dil olmak üzere oral yumuşak dokular arasındaki ilişki bilimsel literatürde yıllardır tartışılmaktadır. Çalışmamızın amacı, iskeletsel Sınıf I ve Sınıf III hastalarda dil ve mandibula hacmi arasında bir korelasyon olup olmadığını; varsa bu korelasyonun maloklüzyon tipi ile ilişkisini; grupların kendi içlerinde dil / mandibula hacim oranlarını ve cinsiyetler arası hacimsel farklılıkları konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) ile üç boyutlu olarak değerlendirmek; ortodontist ve cerrahların teşhis ve tedavi planlamalarına katkı sağlamaktır. Çalışmamızın iskeletsel Sınıf I kontrol grubu (ortalama yaş 20,9) 27 birey (16 kadın, 11 erkek) ve iskeletsel Sınıf III grubu (ortalama yaş 22,5) ise 23 bireyden (13 kadın, 10 erkek) alınan KIBT verilerinden oluşturulmuştur. Belirlenen KIBT görüntüleri üzerinde, iskeletsel Sınıf III ve Sınıf I gruplarında mandibula ve dil hacmi ölçülmüştür. Hacimsel ölçümler üç boyutlu tomografik model oluşturma programı (Mimics® 17.0( Materialise, Leuven, Belçika)) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın sonuçları değerlendirildiğinde, iskeletsel Sınıf III grubunda, erkek ve kadınların mandibula hacmi ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir; fakat erkeklerin dil hacmi ortalamaları kadınlardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. İskeletsel Sınıf I kontrol grubunda, erkeklerin mandibula hacmi ortalamaları, kadınlardan anlamlı derecede yüksek bulunmuştur; dil hacmi ortalamaları arasında ise anlamlı fark gözlenmemiştir. Grupların kendi içlerinde, erkek ve kadınların dil hacmi/ mandibula hacmi oranı ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmemiştir. Gruplar arası veriler değerlendirildiğinde, iskeletsel Sınıf III grubunun mandibula hacmi ortalamaları, iskeletsel Sınıf I grubu ortalamalarından anlamlı derecede düşük bulunmuştur; fakat dil hacmi ortalamaları arasında anlamlı farklılık gözlenmemiştir. İskeletsel Sınıf III grubunun dil / mandibula hacmi oranı ortalamaları kontrol grubu ortalamalarından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. Çalışma sonuçları değerlendirildiğinde, artan dil hacmi ile mandibula hacminin ilişkisi olmadığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The relationship between craniofacial skeletal growth and oral soft tissues, especially tongue, has been discussed in the scientific literature for years. The aim of our study is to determine whether there is a correlation between tongue and mandibular volume in skeletal Class I and Class III patients; if present, to correlate with the type of malocclusion; to assess tongue / mandible volume ratios within the groups themselves and volume differences between the sexes with cone-beam computed tomography (CBCT) and to contribute to the diagnosis and treatment planning of orthodontists and surgeons. The CBCT data of skeletal Class I control group (average age 20,9) in our study were composed from 27 individuals (16 female, 11 male) and skeletal Class III group (average age 22,5) was composed from 23 individuals (13 female, 10 male). The tongue and mandible volumes were measured on the identified CBCT images which were retrospectively selected. Volumetric measurements were performed using a three dimensional tomography modelling program, Mimics® 17.0 (Materialise, Leuven, Belgium). When the results of our study were evaluated, no statistically significant difference was observed between male and female average mandibular volumes in the skeletal Class III group; but the average tongue volume of men was found to be higher than the women. In the control group, the average mandibular volume of men wasfound higher than females; no statistically significant difference was observed between the mean of tongue volume. There was no statistically significant difference between the mean tongue/mandible volume ratio of males and females within the groups themselves. When the data was evaluated between groups, the mean volume of the mandible of the skeletal Class III group was found to be lower than the skeletal Class I group; but there was no statistically significant difference between average tongue volumes. The mean tongue/mandible volume ratio of the skeletal Class III group was found to be statistically significantly higher than the control group mean. When the results of the study are evaluated, it is seen that the increased tongue volume and the mandibular volume are not related.