Derdere Köyü (Çüngüş-Diyarbakır) cevherleşmelerinin özellikleri
Features of Derdere Village (Çüngüş-Diyarbakır) mineralizations
- Tez No: 65892
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ŞAŞMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kıbrıs Tipi Yatak, Kalkopirit, Sfalerit, Koçali Karmaşığı, Cyprus Type Deposits, Calcopyrite, Sphalerite, Koçali Komplex
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi DERDERE KÖYÜ (ÇÜNGÜŞ-DİYARBAKIR) CEVHERLEŞMELERİNİN ÖZELLİKLERİ Gülenay GÜMÜŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 1997, Sayfa:40 İncelenen cevherleşmeler Çüngüş (Diyarbakır)'ün yaklaşık 10 km güneyinde ve Derdere Köyü'nün 500 m kuzeyinde yer almaktadır. Çalışma alanında 3 farklı litolojik topluluk bulunmaktadır. Bunlar Jura-Alt Kretase yaşlı Koçali Karmaşığı, Eosen yaşlı Midyat Grubu ve Üst Eosen-Alt Miyosen yaşlı Fırat Formasyonu' dur. Cevherleşmelerin içerisinde bulunduğu Koçali Karmaşığı bölgede ofiyolitik istifin tam bir kesitini sunmaktadır. Ancak ofiyolitler burada ters dönmüş konumda bulunmaktadır ve serpantinit, gabro, diyabaz, spilitik bazalt ve pelajik sedimanlardan oluşmaktadır. Yöredeki cevherleşmeler ofiyolitik istifin tavanında ve spilitik bazaltlar içerisinde, merceğimsi ve tabakamsı şekillerde yer almaktadır. Cevherleşmeler K50°B/55°KD konumuna sahip olup, kalınlığı 4-5 m, uzunluğu ise 50-60 m civarındadır. Burada görülen cevher mineralleri ise pirit, kalkopirit, sfalerit, kovelin-kalkozin ve barit şeklindedir. Cevherleşmelere ait kimyasal analiz sonuçlan, buradaki cevherleşmelerin bakır ve çinko açısından önemli olabileceğini göstermiştir. Ayrıca Zn ile Cd, Cu ile Mn, Fe ve Ca, Au ile As ve Sb arasında doğrusal bir ilişki görülürken, Cu ile Zn ve Mn, Cu ve Fe arasında ise ters bir ilişkide bulunmaktadır.Derdere cevherleşmeleri, okyanus tabanı açılması sonucu oluşmuş olan ofiyolitik bir istifin üst kısımlarında yer alan, Kıbrıs tipi yatakların genel özelliklerini göstermektedir. Güneydoğu Anadolu Bindirme Kuşağı üzerinde Eosen yaşlı ve ultrabazik kütlelerle bağlantısı kopuk olan Kıbrıs tipi yataklardan farklı olarak, buradaki cevherleşmelerin Jura-Alt Kretase yaşlı ve ofiyolitik kütle ile olan ilişkisinin çok açık olması ile onlardan ayrılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis FEATURES OF DERDERE VILLAGE (ÇÜNGÜŞ-DİYARBAKIR) MINERALIZATIONS Gülenay GÜMÜŞ Fırat University Graduate School of Sciences and Technology Department of Geological Engineering 1997, Page:40 The studied mineralizations are situated at 10 km south of Çüngüş (Diyarbakır) and 500 m north of Derdere Village. The research area contains three different lithologies. These are Jurassic-Lower Cretaceous Koçali Complex, Eocene Midyat Group and Upper Eocene- Lower Miocene Fırat Formation. The Koçali Complex which bears the mineralizations, presents a cross section of ophiolitic suite, but the position of ophiolites is upside down and contains serpentinite, gabbro, diabase, spilitic basalt and pelagic sediments. The mineralizations are placed within the top units of the ophiolitic suite and inside the spilitic basalt. The mineralized bodies are either lense shaped or stratiform. The position of ore is N50° W / 55° NE, 4-5 m thick and around 50-60 m long. The ore minerals observed are pyrite, calcopyrite, sphalerite, covellite-chalcocite and baryite. The chemical analysis of ores show that the Cu and Zn contents are promising. It is also observed that there are good positive correlations between Cu-Mn, Fe-Cu, Au-As, Au-Sb; but negative correlations between Cu-Zn, Cu-Mn, Cu-Fe. The Derdere mineralizations which are placed in the upper levels of ophiolitic suite which itself is a section of oceanic crust, exhebit general features of Cyprus Type massive Sulphide Ores. These mineralizations are quite different from the Eocene CuVI mineralizations of Southeastern Thrust Belt; studied mineralizations are Jurassic-Lower Cretaceous aged and openly situated in ophiolitic litholigies (Eocene aged Cu mineralizations do not show any open relationship with ophiolites).