The impact of board characteristics on corporate social responsibility performance of companies: Evidence from emerging markets
Yönetim kurulu özelliklerinin firmaların kurumsal sosyal sorumluluk performansı üzerine etkisi: Gelişmekte olan ülkelerden kanıtlar
- Tez No: 659071
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Çeşitliliği, Gelişmekte Olan Ülkeler, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, KSS Skorları, Yönetim Kurulu bağımsızlığı, Corporate Social Responsibility, Emerging Markets, Environmental, Social and Governance Scores, Gender Diversity, Independent Board Membership
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Yönetim kurulunun özellikleri gelişmekte olan ülkelerde firmaların kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) performansını önemli ölçüde etkilemektedir. Bu tezde, 2010-2019 yılları arasında yönetim kurulu kompozisyonunu şekillendiren beş önemli unsurun (yönetim kurulu bağımsızlığı, cinsiyet çeşitliliği, kültürel çeşitlilik, yönetim kurulu faaliyeti ve yönetici tazminatı) gelişmekte olan 23 ülkede faaliyet gösteren 1,191 finansal olmayan firmanın KSS performansına etkileri analiz edilmiştir. Çalışmaya ilişkin veriler Thomson Reuters Eikon veri tabanından temin edilmiş, yönetim kurulu özellikleri ile KSS'ye olan etkileri farklı çevresel, sosyal ve yönetimsel skorlar kullanılarak panel veri analizi ile incelenmiştir. Çalışma sonuçları, yönetim kurullarında bağımsız üye ve kadın üye sayısının fazla olması ile firmaların KSS performansı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu göstermiş, bu iki unsurun KSS konusundaki çatışmaları da olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca elde edilen bulgular, yönetim kurulu üyelerinin ücretlendirilmesinin KSS performansını olumlu yönde etkilediğini göstermiştir. Bu itibarla, KSS performansını iyileştirmeyi, meşruiyetini güçlendirmeyi ve paydaşlarının beklentilerine cevap verebilmeyi hedefleyen gelişmekte ülkelerde faaliyet gösteren firmaların, uzun vadede başarılı olabilmek için yönetim kurullarının yapısını çeşitlendirmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The board characteristics have important impacts on corporate social responsibility (CSR) performance of companies, particularly in emerging markets. This study investigates the effects of five board attributes, i.e. board independence, gender diversity, cultural diversity, board activity, board member' compensation, on the CSR performance of 1,191 publicly listed non-financial companies operating in 23 emerging countries over the period 2010-2019. We use a variety of ESG performance scores derived from Thomson Reuters Eikon database to measure the CSR and we employed panel regression models to conduct the analysis. The results show that the greater presence of independent board members and women on boards are significantly and positively associated with CSR performance and decrease ESG controversies. The findings also provide evidence that board member's compensation has a positive and significant impact on CSR performance. Thus, company management in emerging countries should be more conscious in structuring their corporate boards to enhance sustainability performance for the long-term success in improving their reputation and meeting the expectations of stakeholders.