Çalışma yaşamında farklılıklar bağlamında akademisyen kadınların farklı cinsel kimliklere yönelik tutumları: Feminizm perspektifinde nitel bir araştırma
Attitudes of academic women towards sexual identities within the scope of differences of in work life: A qualitative research in feminism perspective
- Tez No: 659132
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYHAN BİLİR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Farklılık, İşletmelerde Cinsiyet Ayrımcılığı, Feminizm, Queer Kuram, LGBTİ, Diversity, Gender discrimination in businesses, Feminism, Queer theory, LGBTI
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Ataerkil toplumlarda erkeği üstün kılan cinsiyet ayrımcılığı, toplumsal yaşam, eğitim, iş yaşamı, sağlık hizmetleri gibi birçok alanda eşitsizlik doğurmaktadır. Eril bir bakış açısıyla inşa edilen sistem, aynı zamanda ikili cinsiyet sistemi yaratarak diğer tüm cinsellikleri yok saymakta, bu bakış açısı kadınlar ve LGBTİ bireylere karşı cinsiyetçi- homofobik tutumlar geliştirmektedir. Bu çalışmanın konusunu, çalışma yaşamında farklılıklar bağlamında kadınların maruz kaldıkları ayrımcılıklar ve bu ayrımcılıkları tanımlama biçimleri, cinsiyet eşitliği algıları ve LGBTİ bireylere yönelik tutumları oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı, ataerkinin sindirmeye çalıştığı iki grup olan kadınlar ve eşcinsellere aynı çalışma içerisinde yer vererek kadınların maruz kaldıkları cinsiyetçi tutumlar, bu konudaki bilinç düzeyleri ve haksızlığa uğrayan diğer cinsiyet gruplarına karşı tutumlarını incelemektir. Çalışmada, öncelikle farklılık ve farklılık yönetimi kavramları ile toplumsal cinsiyet ile ilgili temel kavramlar açıklanmıştır. Ardından feminizm kavramı ve tarihsel gelişimine yer verilmiş ve LGBTİ hareketi ile ilgili bilgiler aktarılarak feminist kuram ile ilişkilendirilmiştir. Sonrasında araştırma bulgularına yer verilmiştir. 25 akademisyenle görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular arasında yükselme zorluğu, sorumluluklardan doğan rol çatışması, öğrencilerde otorite kurma zorluğu ve kıyafetine karışılması, akademide kadınların en çok karşılaştığı durumlardandır. Katılımcıların büyük bir kısmı, cinsiyet temelli ayrımcılığa uğradığını belirtirken, bazılarının bu tarz yaşanmışlıkları dile getirmesine rağmen bunları cinsiyet ayrımcılığı olarak tanımlamaktan kaçınması, farkındalığın bazılarında daha az olduğunu göstermektedir. LGBTİ bireylere tutumlar incelendiğinde katılımcıların çoğunun eşitlik bilincine veya ılımlı bir görüşe sahip olduğu görülse de bazı söylemlerde homofobik tutumlar fark edilmektedir. Bu durumun eril zihniyetin içselleştirilmesi ve konu hakkındaki bilgisizlik kaynaklı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Gender discrimination that makes men superior in patriarchal societies causes inequality in many areas such as social life, education, business life and health services. The system, built with a masculine perspective, also ignores all other sexualities by creating a dual gender system, and this perspective develops sexist- homophobic attitudes towards women and LGBTI individuals. The subject of this study, in the context of differences in working life, is the discrimination women face and the way they define these discrimination, their perceptions of gender equality and their attitudes towards LGBTI individuals. The aim of the study is to examine the sexist attitudes that women are exposed to and their level of consciousness in this regard and their attitudes towards other gender groups who have been injured, giving place to women and homosexuals, two groups that patriarchy is trying to suppress. In the study, were explained the concepts of difference and difference management and the basic concepts about gender firstly. Then, were included the concept of feminism and historical development, and was explained information about the LGBTI movement and associated with feminist theory. Then, research findings were included. Interviews were made with 25 academicians. Among the findings, dificulty in rising, the role conflict arising from responsibilities, the difficulty of establishing authority over the students and the intervention of their clothes are the most common situations women face in academia. While most of the participants stated that they experienced gender-based discrimination, some of them refrained from defining them as gender discrimination although they expressed this type of experience, which shows that awareness is less in some. When attitudes towards LGBTI people are examined, it is seen that most of the participants have a consciousness of equality or a moderate opinion, but some discourses show homophobic attitudes. This situation is thought to stem from the internalization of the masculine mindset and ignorance on the subject.