Posterior kompozit rezin materyallerle uygulanan restorasyonların renk değişikliklerinin, modifiye ryge kriterleri doğrultusunda in-vivo klinik değerlendirilmesi ve materyallerin su emilimi, su çözünürlüğü ve renk değişikliklerinin in-vitro olarak incelenmesi
In-vivo clinical evaluation of color changes of restorations applied with posterior composite resin materials according to modified ryge criteria and in-vitro investigation of water absorption, water solubility and color changes of materials
- Tez No: 659156
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM KÜÇÜKEŞMEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: posterior kompozit rezin, klinik değerlendirme, su emilimi, su çözünürlüğü, renk değişimi, posterior composite resin, clinical evaluation, water absorption, water solubility, color change
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Posterior Kompozit Rezin Materyallerle Uygulanan Restorasyonların Renk Değişikliklerinin, Modifiye Ryge Kriterleri Doğrultusunda İn-Vivo Klinik Değerlendirilmesi ve Materyallerin Su Emilimi, Su Çözünürlüğü ve Renk Değişikliklerinin İn-Vitro Olarak İncelenmesi Amaç: Çalışmamızda, farklı posterior kompozit rezin materyallerle uygulanan restorasyonların in-vivo değerlendirilmesi ve materyallerin su emilimi, su çözünürlüğü, renk değişiklikleri gibi fiziksel özelliklerinin in-vitro incelenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve yöntem: Mikro hibrit, FiltekTM Z250 (3M ESPE, St Paul, MN, USA) ve kondanse edilebilen, AlertTM (Pentron, Orange, CA, USA) kompozit rezin materyalleri kullanılmıştır. Çalışmaya katılmaya onam veren 80 gönüllü hasta için, hasta bilgilerinin bulunduğu anamnez formu doldurulmuştur. Çalışma için uygun bulunan dişlere, yarım ağız çalışma düzeninde, kompozit rezin materyalleri uygulanmıştır. Restorasyonlar bir yıl boyunca Modifiye Ryge Kriterleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Su emilimi ve suda çözünürlük testi için 8 mm çapında, 2 mm kalınlığında silikon kalıplar kullanılmıştır. Her iki kompozit rezinden 14'er adet olmak üzere, 28 örnek hazırlanmıştır. Renk değişikliklerinin belirlenmesi için, 8 mm çapında, 2 mm kalınlığında silikon kalıplar kullanılarak, 20'şer adet olmak üzere toplam 40 adet örnek hazırlanmıştır. Örnekler, distile suda bekletilmiş ve belirli aralıklarla spektrofotometre cihazıyla renk ölçümleri yapılmıştır. Bulgular: Klinik takip süresi boyunca başarısız restorasyona rastlanmamıştır. FiltekTM Z250 materyali, renk uyumu ve yüzey pürüzlülüğü kriterlerinde AlertTM materyalinden daha başarılı bulunmuştur. AlertTM materyali, istatistiksel olarak önemli olmamakla birlikte, daha fazla su emilimi göstermiştir. AlertTM materyalinin su çözünürlüğü değeri, FiltekTM Z250 materyalinden istatistiksel olarak daha yüksek bulunmuştur. Renk değişiklikleri incelendiğinde, materyaller arasında yalnızca 'polimerizasyon öncesi ile sonrası renk değişimi arasında' istatistiksel farklılık görülmüştür. Sonuç: Her iki materyal de, 1. yılın sonunda klinik olarak kabul edilebilir başarı göstermişlerdir. Ancak, çalışmamızın daha uzun takip süreli klinik çalışmalarla desteklenmesini önermekteyiz. Materyallerin su emilimi ve suda çözünürlük değerleri, ISO 4049 standartlarınca belirlenenen sınırların oldukça altındadır. Materyallerin 1. ayın sonundaki renk değişikliği değerleri klinik olarak kabul edilebilirdir.
Özet (Çeviri)
In-Vivo Clinical Evaluation of Color Changes of Restorations Applied with Posterior Composite Resin Materials According to Modified Ryge Criteria and In-Vitro Investigation of Water Absorption, Water Solubility and Color Changes of Materials Aim: In our study, it is aimed to clinical evaluation of restorations applied with different posterior composite resin materials and to examine the physical properties of materials such as water absorption, water solubility and color changes. Materials and methods: Micro hybrid, FiltekTM Z250 (3M ESPE, St Paul, MN, USA) and condensable, AlertTM (Pentron, Orange, CA, USA) composite resin materials were used. For 80 patients who gave consent to participate in the study, anamnesis forms including patient information were filled. Composite resin materials in split-mouth design were applied to the teeth found suitable for the study. Restorations were evaluated according to Modified Ryge Criteria for one year. Silicone molds of 8 mm diameter and 2 mm thickness were used for water absorption and solubility testing. 28 samples, 14 each, were prepared from both composite resins. In order to determine the color changes, 40 samples, 20 of them each, were prepared by using silicone molds of 8 mm diameter and 2 mm thickness. The samples were immersed in distilled water and color measurements were made with a spectrophotometer device at regular intervals. Results: No unsuccessful restorations were encountered during the clinical follow-up periods. FiltekTM Z250 material was found to be more successful than AlertTM material in terms of color matching and surface roughness. AlertTM material showed greater water absorption, although not statistically significant. The water solubility value of the AlertTM material was statistically higher than the FiltekTM Z250 material. When the color changes were examined, only a significant difference was observed between the materials before and after polymerization. Conclusion: Both materials showed clinically acceptable success after one year. However, our study needs to be supported by clinical studies with longer follow-up periods. The water absorption and solubility values of the materials are far below the limits determined according to ISO 4049 standards. The color change values of the materials at the end of one month were clinically acceptable.