Nöropazarlama ve bilinçaltı reklamcılık yaklaşımlarının karşılaştırılması
Comparison of neuromarketing and subconscious advertising approaches
- Tez No: 659182
- Danışmanlar: PROF. DR. NAZİFE GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Reklamcılık, İşletme, Advertising, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nöropazarlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde, tüketicilerin sahip oldukları ihtiyaç ve isteklerindeki çeşitliliğinin yanı sıra, üreticilerin de daha büyük bir başarı ve kazanç elde edebilmeleri için, modern reklamcılık ve pazarlama yöntemlerine başvurma gereği duymuşlar. Böylece, mevcut piyasa şartlarında üretilen mal ve hizmetlerin çeşitliliği ve içerdiği benzerlik bakımında, işletmeler ekonomik başarılarını sürdürebilmek için nöropazarlama uygulamaları ve bilinçaltı reklamcılık yöntemlerini yaygınlıkla kullanmaya başlamışlar. Bilinçaltı reklamcılık tüketicileri bilinçdışı olarak etkileyerek, başka ürünlerle karşılaştırma yapmadan ve sorgusuz bir şekilde reklam konusu olan ürünü satın alma kararı almalarını sağlamaktadır. Ancak, nöropazarlama uygulamalarında bilinç dışı bir satın alma kararı söz konusu değildir. Bu yöntemlerde, sadece tüketicilerin karar sürecinin niceliği değerlendirilmekte ve ölçümlenmektedir. Böylece, tüketicilerin karar sürecinin nasıl geliştiğini inceleyerek, onları tatmin etmek ve satın alma davranışında bulunmaları için tetiklemek amaçlanmaktadır. Bilinçaltı reklamcılık ve nöropazarlama uygulamalarının içerdiği benzerlikler ve aynı amaca hizmet etmelerinden kaynaklı, toplum tarafından kullanılması kabul görünmemektedir. Böylece, tüketici zihninde yarattığı tedirginlik ve beyinlerinin yıkandığı düşüncesine dayanarak, nöropazarlama uygulamaları kapsamında gereken gelişimlerin sağlanmasına imkan verilmemiştir. Bu çalışmada, bilinçaltı reklamcılık ve nöropazarlama uygulamalarının arasında olan farklılıkların açıklanmasıyla, bu kapsamda bulunan karmaşık düşüncelere bir çözüm getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, due to the diversity of prospects and requirements of consumers, as well as the essentiality of manufactures to gain more success and profit in current competitive marketing conditions, modern advertising and marketing methods are developed. Thus, due to diversity of the goods and services produced as well as the similarity they contain, manufactures have started to use neuromarketing and subliminal advertising approaches to keep their economic success. Subliminal advertising affects consumers unconsciously, to purchase the corresponding product that is the subject of the advertisement without any comparison and inquiry with other alternatives. However, there isn't any unconscious purchase decision in neuromarketing applications. In these methods, the consumer's decision process is examined and measured in contrast. Accordingly, through the neuromarketing applications, it is aimed to examine the development process of decision procedure of consumers. Then, based on the results, they try to satisfying them and encourage them to purchase the related product. Both of these approaches do not seem acceptable sociologically to utilize, due to their underlined similarity in their associated goals. Thus, based on the doubtfulness raised in this concept in customers and the thought that their brains were washed, it was not possible to provide the necessary developments in neuromarketing applications. In this research, by explaining the differences between subliminal advertising and neuromarketing applications, it is tried to provide clearness to the available complex ideas in this context.
Benzer Tezler
- Nöropazarlama faaliyetleri kapsamında bilinçaltı reklamcılığın tüketici algısı üzerindeki etkisi: Konya ili örneği (Y kuşağı)
The impact of subconscious adverstising on consumer perception within the scope of neuromarketing activities: Example of Konya province (Generation Y)
BEYZA DURMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2019
ReklamcılıkSelçuk Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ ESEN ŞAHİN
- Nöropazarlama faaliyetlerinde bilinçaltı reklamcılık ve tüketici algısı üzerindeki etkisi
Subliminal advertising activities in neuromarketing and its effects on consumer perception
IŞIL SOLMAZ
- Nöropazarlama faaliyetlerinin tüketici algısı üzerine etkisi
The impact of neuromarketing activities on consumer perception
CEM KEBECİ
Yüksek Lisans
Türkçe
2020
ReklamcılıkBaşkent ÜniversitesiUluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. BAHAR ARAZ TAKAY
- Nöropazarlama perspektifinden basılı reklamlarda kullanılan cinsel çekiciliğe yönelik deneysel bir çalışma
An experimental study on sex appeals used in print ads from the perspective of neuromarketing
GÜLCE KIVANÇÇI AKTAŞ
- Bilinçaltı reklamcılık teknikleri ve tüketicinin yönlendirilmesi
Subliminal advertising techniques and directing consumers
SEFER DARICI
Yüksek Lisans
Türkçe
2014
Reklamcılıkİstanbul Gelişim Üniversitesiİşletme Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. AYLA ACAR