LGBTİ+ bireylerin alternatif medya kanallarını ve sosyal medyayı kullanış biçimleri üzerine nicel bir araştırma
A quantitative research on the ways of LGBTI+ individuals using alternative media channels and social media
- Tez No: 659358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ESRA ATALAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: LGBTİ+, sosyal medya, aktivizm, toplumsal cinsiyet, alternatif medya, LGBTI+, social media, activism, gender, alternative media
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Lezbiyen, gey, biseksüel, transseksüel ve interseks+ (LGBTİ+) bireyler hayatın her alanında ayrımcılık ve dışlanma ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu nedenle LGBTİ+ bireyler, iş, okul, aile ve arkadaşlık ağlarından uzaklaşmaktadır ve bu ayrımcılık, onların istihdam, sağlık hizmetleri, eğitim ve barınma gibi temel sosyal haklara eşit erişimini engellemektedir. Gelişen iletişim teknolojileri toplumun günlük yaşam pratiklerini (sosyalleşme, bilgi/habere ulaşma ve hak arayışı) değiştirmekte, sosyal medya ise kendini savunmasız, yalnız veya soyutlanmış hisseden LGBTİ+ bireylerin günlük yaşam pratiklerini derinden etkilemektedir. Bu bağlamda, yapılan bu çalışmada bu ilişkiyi anlamak için LGBTİ+ bireylerin alternatif medya kanallarını ve sosyal medyayı kullanış biçimleri üzerine 63 soruluk bir çevrimiçi anket oluşturulmuş ve Türkiye'deki LGBTİ+ gruplarına ulaştırılmıştır. Türkiye genelinde yaşayan 454 kişiden toplanan veriler analiz edilmiştir. Yapılan anket çalışması sonucunda LGBTİ+ bireylerin, sosyal medya sayesinde sosyal ilişkiler geliştirebildikleri ve bilgi/habere ulaşmak için ana akım medya yerine sosyal medya üzerinden yayın yapan alternatif medya kanallarını tercih etikleri görülmüştür. Sosyal haklara eşit erişimini engellenen LGBTİ+ bireylerin bu hakları için sosyal medya üzerinden anonim kimliklerle eylem ve aktivist faaliyetler yürüttükleri sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Lesbian, gay, bisexual, transgender and intersex+ (LGBTI+) individuals face discrimination and exclusion in all areas of life. For this reason, LGBTI+ individuals move away from work, school, family and friendship networks. This discrimination prevents LGBTI+ individuals from having equal access to basic social rights such as employment, health services, education and housing. As the developing communication technologies change the daily life practices of many individuals (socializing, accessing information/news and seeking rights), social media also affects the daily life practices of LGBTI + individuals who feel vulnerable, alone or isolated. In this context, this study was carried out to understand the social media and alternative media usage of LGBTİ+ individuals. A 63 questions online survey was conducted to LGBTİ + groups in Turkey. Data collected from 454 individuals have been analyzed. Results show that LGBTI+ individuals could develop social relations thanks to social media and preferred alternative media channels that broadcast on social media instead of mainstream media in order to reach information/news. It is concluded that LGBTI + individuals, who prevent equal access to social rights, carry out actions and activist activities with anonymous identities on social media for these rights.