Yetişkinlerde sosyal medyada özçekim ve yemek fotoğrafı paylaşımlarının empati ve narsisizm düzeylerine olan ilişkisi
An investigation of the relationship between posting selfie and food photos on social media and the level of empathy and narcissism in adults
- Tez No: 659589
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Empati, Narsisizm, Sosyal Medya, Özçekim Fotoğrafı Paylaşımı, Yemek Fotoğrafı Paylaşımı, Empathy, Narcissism, Social Media, Selfie Photo Sharing, Food Photo Sharing
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırmada, yetişkinlerin sosyal medyada yaptıkları özçekim ve yemek fotoğrafı paylaşımlarının yetişkinlerdeki empati ve narsisizm düzeylerine olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada 206'sı kadın 191'i erkek olmak üzere toplam 397 katılımcıyla online olarak ulaşılarak anket çalışması yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik bilgi formu, Empati Ölçeği ve Narsistik Kişilik Envanteri uygulanmıştır. Çalışmada yetişkinlerin sosyal medyada yaptıkları özçekim ve yemek fotoğrafı paylaşımlarının empati ve narsisizm düzeylerine olan ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın bulgularına göre, Empati Ölçeği toplam puanı ile Narsistik Kişilik Envanteri toplam puanı arasında negatif yönde bir ilişki saptanmıştır. Ayrıca Narsistik Kişilik Envanteri toplam puanı ile özçekim paylaşımı arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Aynı şekilde Narsistik Kişilik Envanteri toplam puanı ile yemek içecek fotoğrafı paylaşımı arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Bunun yanı sıra, Empati Ölçeği toplam puanı ile özçekim paylaşımı arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Son olarak Empati Ölçeği toplam puanı ile yemek içecek paylaşımı arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Araştırmada ulaşılan veriler doğrultusunda, çalışmadan sosyal medya ve narsisizm ile ilgili yapılan diğer araştırmalar ile tutarlı sonuçlar elde edildiği görülmektedir. Günümüzde sosyal medya kullanımının artmasıyla beraber bireylerde meydana gelebilecek psikolojik rahatsızlıklar arasında narsisizme önem verilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between selfies and food photographs shared by adults on social media and their empathy and narcissism levels in adults. In the research, a survey study was conducted by reaching online with a total of 397 participants, 206 females and 191 males. Sociodemographic Information Form, Empathy Scale and Narcissistic Personality Inventory were applied to the participants. In the study, the relationship between selfies and food photographs shared by adults on social media on their empathy and narcissism levels was examined. According to the findings of the study, a negative relationship was found between the total score of the Empathy Scale and the total score of the Narcissistic Personality Inventory. In addition, a significant difference was found between the Narcissistic Personality Inventory total score and selfie sharing. Also a significant difference was found between the Narcissistic Personality Inventory total score and food photo sharing. In addition to that, a significant difference was found between the Empathy Scale total score and selfie sharing. Finally, a significant difference was found between the Empathy Scale total score and food photo sharing. In line with the data obtained in the study, it is seen that the results are consistent with other studies on social media and narcissism. With the increasing use of social media, it is thought that it will be beneficial to give importance to narcissism among the psychological disorders that may occur in individuals.