Bilişsel becerilerin travma sonrası gelişen savunma mekanizmaları üzerindeki etkisi
The effect of cognitive skills on the post trauma defense mechanisms
  1. Tez No: 659597
  2. Yazar: ALPARSLAN GÜNAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİLLA TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, Bilişsel Beceriler, Savunma Mekanizmaları, Trauma, Cognitive Skills, Defense Mechanisms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Travmatik yaşam olaylarına maruz kalan kişiler, ortaya çıkan olumsuz psikolojik sonuçlarla başa çıkabilmek için savunma mekanizmaları geliştirirler. Ancak farklı türlerde ortaya çıkan bu savunma mekanizmalarının türünde hangi süreçlerin etkili olduğu net olarak bilinememektedir. Bu çalışmada, travma sonrası gelişen savunma mekanizmalarının türünün belirlenmesinde bilişsel becerilerin rolü, işlevi ve etkililiği araştırılmıştır. Çalışmanın örneklemini basit rastgele seçkisiz örneklem yöntemi ile yaşam boyu en az bir travmatik yaşam olayına maruz kalmış üniversite mezunu 20 yetişkin gönüllü ile yaşamboyu hiç travmatik yaşam olayına maruz kalmamış üniversite mezunu 20 yetişkin gönüllü oluşturmuştur. İlk aşamada, çalışmaya gönüllü olarak dahil olmak isteyen her bir katılımcıya sosyodemografik veri formu ile beraber travma değerlendirme formu verilmiştir. İkinci aşamada zeka, dikkat ve bellek gibi bilişsel becerileri ölçmek amacıyla Cattell Zeka Testi (3A Formu), d2 Dikkat Testi ve Benton Görsel Bellek Testi uygulanmıştır. Yaşanan travmanın şiddeti, sahip olunan travma sayısı, ego tarafından geliştirilen matür, immatür ve nevrotik savunma mekanizmaları ve dikkat dağınıklığı, psikomotor performans, sürdürülebilir dikkat problemi, dikkat salınımı, görsel bellek, soyut düşünme becerisi arasındaki ilişki incelenmiştir. Veri analizi için SPSS for Windows 22,0 programı kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda bilişsel becerilerinin travma sonrası gelişen savunma mekanizmaları üzerindeki etkisine yönelik anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
People who are exposed to traumatic life events develop defense mechanisms to deal with negative psychological consequences. However, it is not known exactly which processes are effective in the type of defense mechanisms that occur in different types. In this study, the role, function and effectiveness of cognitive skills were investigated in determining the type of defense mechanisms developed after trauma. The sample of the study was made up of 20 adult volunteers who were exposed to at least one traumatic life event for life with simple random random sampling method and 20 adult volunteers who were not exposed to any traumatic life event for life. At the first stage, each participant who wanted to participate voluntarily in the study was given a sociodemographic data form and trauma evaluation form. In the second stage, Cattell Intelligence Test (3A Form), d2 Attention Test and Benton Visual Memory Test were applied to measure cognitive skills such as intelligence, attention and memory. The relationship between the severity of the trauma experienced, the number of traumas owned, the mature, immature and neurotic defense mechanisms developed by ego, and distraction, psychomotor performance, sustainable attention problem, oscillation of attention, visual memory, abstract thinking skills were examined. SPSS for Windows 22.0 program was used for data analysis. As a result of the study, no significant relationship was found regarding the effect of cognitive skills on defense mechanisms developed after trauma.