Çocukluk çağı travmaları ile kendilik psikolojisi arasındaki ilişki
The correlation between childhood traumas and self psychology
- Tez No: 659759
- Danışmanlar: PROF. DR. SERMİN KESEBİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travmaları, kendilik psikolojisi, childhood traumas, self psychology
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada, çocukluk çağı travmaları ile kendilik psikolojisi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada katılımcıların çocukluk çağı travmalarını belirlemek için“Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği”, kendilik yapısını belirlemek için“Kendilik Psikolojisi Envanteri”kullanılmıştır. Katılımcıların demografik bilgileri“Demografik Özellikler Soru Formu”ile toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini 18 yaş üzeri 365 katılımcı oluşturmaktadır. İlgili ölçek ve envanter ile toplanan nicel verilerin analizi araştırma hipotezlerini test etmek amacıyla SPSS 24.0 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılarak yapılmıştır. Katılımcıların sosyodemografik değişkenlerinin dağılımlarının belirlenmesi amacıyla betimsel istatistikler yapılmıştır. Katılımcıların 267'si (%73,2) kadın ve 98'i (%26,8) erkektir. Verilerin normallik testi ile normal dağılıma uyup uymadığı belirlenmiş ve verilerin Shapiro-Wilk ya da Kolmogorov Smirnov değerlerlerine bakıldığında normal dağılıma uymadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda tüm testler nonparametrik testlerden seçilmiştir. Çalışmada kullanılan ölçeklerin birbirleri ile olan ilişkilerine yönelik Spearman korelasyon analizi yapılmıştır. Son olarak ise demografik değişkenler ile ölçeklerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi ile Kruskal Wallis testi uygulanarak anlamlılıklar değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, çocukluk çağı travmaları ile kendilik psikolojisi arasında istatistikçe anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Elde edilen bulguların literatürdeki bilgiler ile paralel olduğu görülmüş ve bu bulgular literatür çerçevesinde tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the correlation between childhood traumas and self psychology.“Childhood Traumas Questionnaire”was used to determine the childhood traumas of participants and“Self Psychology Inventory”was used to determine the self of the participants. Demographic information of the participants was collected with“Demographic Information Form”. The sample of the study consists of 365 participants over 18 years old. The analysis of quantitative data collected with the relevant scale and inventory was performed using the SPSS 24.0 (Statistical Package for the Social Sciences) program in order to test the research hypotheses. Descriptive statistics were made to determine the distribution of sociodemographic variables of the participants. 267 (%73,2) of the participants were female and 98 (%26,8) of them were male. With the normality test, it was determined whether the data fit the normal distribution or not, and when the Shapiro-Wilk or Kolmogorov Smirnov values were examined, it was determined that the data did not fit the normal distribution. Accordingly, all tests were selected from nonparametric tests. Spearman correlation analysis was performed for the relationships between the scales used in the study. Finally, the Mann Whitney U test and the Kruskal Wallis test were applied to evaluate the significance of demographic variables and scales. As a result, a statistically significant correlation was found between childhood traumas and self psychology. The findings of this research are mostly parallel to the findings in literature and the results are discussed within the framework of literature.