Destinasyon imajının yerel halk tarafından değerlendirilmesi: Amasya örneği
Evaluation of destination image by local folk: A case of Amasya
  1. Tez No: 659819
  2. Yazar: MERTCAN KILINÇARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YETKİN BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Turizm, Destinasyon İmajı, Marka Kent, Amasya, Tourism, Destination Image, Brand City, Amasya
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kültür turizmi, bazı yerel toplulukların ekonomik gelişimi için temel bir unsurdur. Turizm sektörünün dünya ekonomisi içerisindeki yerinin günbegün fazlalaşması, turistik destinasyonların da önemini fazlalaştırmıştır. Turistlerin bir destinasyonu tercih eder hale gelmesi, önemli ölçüde destinasyon imajı ile alakalıdır. Bununla birlikte destinasyon imajının turistler tarafından nasıl algılandığını ortaya çıkarmak, destinasyonun geliştirilmesi ve turisitk ürün olarak ömrünün uzun olması açısından önem arz etmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, Amasya ilinde yaşayan yerel halkın destinasyon imaj algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında yer alan katılımcılar kolayda örnekleme yöntemi kullanılarak seçilmiş ve anket uygulaması 433 yerli halka uygulanmıştır. Elde edilen verilerin analizi ise iki aşamada yapılmıştır. İlk aşamada ölçeğin güvenirliği, normal dağılıma uygunluğu ile açıklayıcı faktör geçerlilik analizi yapılmış, ikinci aşamada ise lojistik regresyon analizi uygulanmıştır. Çalışmaya katılan yerel halkın %52,7'si erkek, %40,9'u 18-29 yaş aralığında, %42.3'ünün üniversite mezunu olduğu ve %31,6'sının 2020 TL veya altı gelir seviyesinde geliri olduğu tespit edildi. Araştırmada Amasya ilinin destinasyon imajı belirlenmeye çalışılırken aynı zamanda kentin markalaşma sürecindeki yerinin tespiti hedeflenmiştir. Bu durumun bölge halkı, araştırmacılar, destinasyon pazarlayıcıları ve şehir yöneticileri tarafından dikkate değer bulunacağı ayrıca farklı kentler için uygulanacak benzer çalışmalar içinde katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışmada son olarak elde edilen bulgular doğrultusunda, Amasya'nın turizm gelirlerinden daha fazla pay alması ve marka kent olabilmesi için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Cultural tourism is an essential element for the economic development of some local communities. The increasing place of the tourism sector in the world economy has increased the importance of touristic destinations. The preference of tourists for a destination depends heavily on the destination image. However, revealing how the destination image is perceived by tourists is important in terms of the development of the destination and its long life as a touristic product. The main purpose of this study is to determine the destination image perception of the local people living in Amasya. Participants within the scope of the research were selected using convenience sampling method and the questionnaire application was applied to 433 local people. The analysis of the data obtained was carried out in two stages. In the first stage, the reliability of the scale, its suitability to normal distribution, and explanatory factor validity analysis were performed, and in the second stage, logistic regression analysis was applied. It was determined that 52.7% of the local people participating in the study were male, 40.9% were between the ages of 18-29, 42.3% were university graduates and 31.6% had an income level of 2020 TL or less. In the study, while trying to determine the destination image of the city of Amasya, it was aimed to determine the place of the city in the branding process. It is thought that this situation will be remarkable by the people of the region, researchers, destination marketers and city managers, and it will contribute to similar studies to be applied for different cities. In line with the findings recently obtained in the study, suggestions were made in order for Amasya to have a higher share in tourism revenues and to become a brand city.