Adnan Menderes'in konuşma ve demeçlerinde tarihin siyasal bir araç olarak kullanımı (1950-1960)
The use of history as a political tool in the speech and statements of Adnan Mmenderes (1950-1960)
- Tez No: 660047
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SALİH ERKEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Devlet, İktidar, Tarih, Tarihsel Bilme, Adnan Menderes, State, Power, History, Historical Knowledge, Adnan Menderes
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Egemenlik ve güç ilişkileri bağlamında devlet, iktidar ve tarih kavramları geçmiş sosyal deneyimlerden günümüze dek farklı formlar kazanmıştır. Efsaneler, puslu kalmış zamanların anlatısı olmanın ötesinde, uzun antik dönem boyunca tanrıların, kralların ve diğer egemen unsurların farklı toplumsal katmanlar üzerinde otorite kurmasını kolaylamıştır. Soykütük anlatı ve yüceltilmiş geçmiş hanedan devletlerinin en önemli meşruluk ve devinimsizleştirme araçlarındandır. XIX. ve XX. yüzyılda tarihsel analiz kapitalizmin eklemlendiği ulusal bütünlerin geçmişini inşa etmeyi amaç edinir. XIX. ve XX. yüzyıl devrimleri sürecinde ve parlamenter yönetimler bağlamında tarihsel bilme kurumlara dönük mücadelede aleniyet kazanmıştır. Tarihsel bilme her durumda ölümsüz olan mevkii işaret eder. Türkiye'de de parlamenter yönetim ve sonrasında çok partili bir yönelimin benimsenmesiyle iktidar bağlamında tarihsel bilme kamusal tartışmaları yönlendirme aracı olarak kullanılacaktır. Türkiye'de 14 Mayıs 1950 ve 27 Mayıs 1960 tarih aralığında Demokrat Parti iktidarı yaşanır. Demokrat Parti'nin yaklaşık on yıllık iktidarında Adnan Menderes başbakan ve parti başkanlığı görevinde bulunur. Adnan Menderes'in iktidarın başındaki isim olarak farklı mecralarda siyasal söylemini icra etmesi iktidarın kendi gerçeğini yaratması ve inşa etmesi bağlamında önem arz etmektedir. Tarihsel analiz, Adnan Menderes tarafından muhalefetle kurumlar üzerine mücadelede ve dış politikada Kıbrıs meselesinde biteviye kullanılacaktır. Adnan Menderes'in geçmişi telaffuzunda iktidar uygulamalarının meşrulaştırılması ve temellendirilmesi istenci gözlemlenir. Temellendirmede iktidarın istemine uygun olarak dönüşüm veyahut sürekliliği tasnifleme amaç edinilir. Tarihsel analiz iktidarın meşrulaştırma ve temellendirme istemine uygun olarak kanıt, delil, ispat, vb. gerekçelerle kullanılır. Adnan Menderes, geçmiş rejim veya iktidarı tarihsel analiz aracılığıyla yargılamayı kendi iktidarının kurucu eylemine dönüştürmek ister. Bu çalışmada iktidarın kamusal tartışmalarda değişimi ve sürekliliği temellendirmeyi tasniflerken tarihin bir araç olarak kullanımının üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the context of sovereignty and power relations, the concepts of state, power, and history have gained different forms from past social experiences to the present. Beyond being narratives of the misty times, legends have made it easier for the gods, kings, and other dominant elements to establish authority over different social layers during the long ancient period. Genealogical narrative and glorified past are among the most important legitimacy and immobilization tools of dynastic states. During the 19th and 20th centuries, historical analysis aimed to build the past of national integrity to which capitalism was articulated. During the revolutions in the 19th and 20th centuries and within the context of parliamentary governments, historical knowledge gained publicity in the struggle against institutions. Historical knowledge indicates an immortal position in any case. In Turkey, along with the adoption of parliamentary government and then a multi-party orientation, historical knowledge within the context of power would be used as a tool to direct public discussions. In Turkey, the Democrat Party was in power between May 14, 1950, and May 27, 1960. During nearly ten years of power of the Democrat Party, Adnan Menderes served as prime minister and party leader. The fact that Adnan Menderes executed his political discourses in different media as the head of the power was important for the government to create and construct its own reality. The historical analysis would be constantly used by Adnan Menderes in the struggle with the opposition over institutions and in the Cyprus issue in foreign policy. In Adnan Menderes' utterance of the past, the desire to legitimize and justify power practices is observed. In justification, it was aimed to transform or classify continuity in accordance with the claim of the government. Historical analysis is used for reasons such as evidence and proof in accordance with the government's desire to legitimize and justify. Adnan Menderes intended to turn the judgment of the past regime or power through historical analysis into the founding act of his power. This study focused on the use of history as a tool while classifying the justification of the change and continuity of the power in public discussions.