Nesefi tefsirinde Kasas ve Ankebut surelerinin tahkik ve değerlendirmesi
The edition and evaluation of Kasas and Ankebut suras in Nesefi interpretation
- Tez No: 660112
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, et-Teysîr fi't-Tefsir, Kasas ve Ankebût sûreleri, Tahkik, Omer Nasafi, at-Tayseer fi al-Tafseer, Edition of suras Qasas and Ankabut
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmamızda Ömer Nesefî'nin“et-Teysir fî't-Tefsîr”adlı eserinin Kasas ve Ankebût Sûrelerini iki nüsha karşılaştırmasını yaparak inceledik. İncelememiz, bu iki sûrenin, Kur'ân'ın ilimleri ve yorumları açısından tahkiki ve değerlendirmesi üzerine olmuştur. Tezimiz giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmamızın konusu, amacı, yöntemi, kaynakları ve çalışılan nüshalar hakkında bilgilere yer verilmiştir. Birinci bölümde“et-Teysir”adlı eseri yöntem açısından ve Kur'ân ilimleri açısından olmak üzere iki ana başlıkta inceledik. Bu eseri yöntem açısından rivâyet yöntemi ve dirâyet yöntemi başlığı altında değerlendirdik. Rivâyet yöntemi, Kur'ân'ın Kur'ân ile tefsiri, Kur'ân'ın sünnet ile tefsiri, Kur'ân'ın sahabe ve tâbiûn görüşleriyle tefsiri, Kur'ân tefsirinde kıssalar ve İsrailiyyat konularıyla incelenmiştir. Dirayet yöntemi ise, Dilbilimsel, Fıkhî, Kelamî, Tasavvufî Tefsir yönüyle ele alınmıştır. Kur'ân İlimleri başlığı altında da Sebeb-i Nüzûl, Mekkî-Medenî, Fezâil'ul-Kur'ân, Münâsebetü'l-Kur'ân, Mübhemâtü'l-Kur'ân konuları ele alınmıştır. İkinci Bölüm Kasas ve Ankebût Sûrelerinin tahkikli metninden oluşurken, iki nüsha arasındaki farklılıklar metinde tespit edilip dipnotta belirtilmiştir. Sonuç bölümünde ise yaptığımız çalışmanın genel değerlendirmesi ve bulgular sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, we examined the work of Omer Nasafi named“at-Tayseer fi al-Tafseer”with making comparison two manuscripts of suras Al-Qasas and Al-Ankabut. These two suras we examined, edition and evaluation has been made in terms of Qur'anic sciences and commentaries. Our thesis consists an introduction, two chapters and a conclusion. In the chapter of introduction firstly subject, purpose, method, sources of ourresearch, has been given information about studied manuscripts. İn the first chapter, we examined the work named“at-Tayseer”in terms of method and Quranic sciences in two main headings. We evaluated this work under the title of method of rivayah and method of dirayah. Method of rivayah, interpretation of the Quran with the Qur'an, interpretation of the Quran with the Sunnah, interpretation of the Quran with the words of first and second muslim generations, interpretation of the Quran with Israiliyyat and parables, examined with those subjects. When it comestomethod of dirayah. Subjects of linguistic, jurisprudential, islamicthelogy, sufism exegesis were handled. Under the title of Qur'anic sciences subjects of sabab-i nuzül (occasions or circumstances of revelation), makki madani, fadail'ul Qur'an, munasbatu'l Qur'an, mubhamatu'l Qur'an were handled. While the second chapter consist edition suras Al-Qasas and Al-Ankabut texts, diffrences between two manuscripts detected and indicated in footnote. In the conlusion chapter of our study's general assessment and findings presented.