Suriyeli göçmenlerin toplumsal algılanışı (Şanlıurfa ili merkez ilçeleri örneği)
Social perception of Syrian immigrants (example of central districts of Şanlıurfa province
- Tez No: 660233
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FARUK SİNANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Sociology of Religion, Migration, Harmony, Identity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Göç, insanlık tarihi boyunca yaşanılmış en önemli olgularından biridir. Bu önem bugün de sürekliliğini korumaya devam etmektedir. İnsanlar daha iyi bir yaşam standardına ulaşmak amacıyla göç ederler. Fakat daha iyi bir hayata doğru hareketin yanında aidiyet bağıyla bağlı oldukları yerden yani evlerinden kopmaktadırlar. Ancak bu hareket temelde göçmenle birlikte göç edilen toplumu da büyük ölçüde etkilemektedir. Günümüzde ise birçok sebeple gönüllü ve zorunlu göçler yaşanmaktadır. Bunlardan birisi de 2011 yılında Arap Baharı ile etkilenen ve iç savaşa sürüklenen ülkelerden biri olan Suriye'den diğer ülkelere yapılan zorunlu göçtür. Sınır ortaklığı sebebi ile Türkiye bu göçü çok yakından tecrübe etmiş ve bugün her bir noktasında ayrı ayrı 9 senelik bir göç tecrübesi barındırmaktadır.“Suriyeli Göçmenlerin Toplumsal Algılanışı (Şanlıurfa İli Merkez İlçeleri Örneği)”adlı bu çalışmada; nitel araştırma yöntemi kullanılarak Şanlıurfa ili Merkez ilçeleri olan Haliliye, Eyyübiye ve Karaköprü'de yapılmıştır. Bu çalışmada amaçlanan Şanlıurfa halkının Suriyeli göçmenleri algılayış biçimlerini ele almaktır. Bu algılanışta hangi faktörlerin ön planda olduğu incelenmiştir. İnsanların göçmenleri algılayışında ekonomik koşullar, dini yakınlık, sosyal kültürel farklılıklar büyük önem taşımaktadır. Özellikle 2011 yılındaki ilk gelişlerde din kardeşliği ve Türk kültüründe var olan konukseverlik göçmenlerin karşılanmasında oldukça etkili roller oynamışlardır. Ancak sonraki dönemlerde sürecin uzamasının da beraberinde getirdiği gündelik hayattaki karşılaşmalar güvenlik, ekonomi, evlilik ve komşuluk gibi birçok birlikteliğin de bu algılayışta etkili olmasına sebep olmuştur. Bu durumda insanların yaşadıkları tecrübeler algılamada büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.Anahtar Kelimler: Din Sosyolojisi, Göç, Uyum, Kimlik
Özet (Çeviri)
Migration is one of the most important phenomenon happened throughout the human history. This importance continues to maintain its continuity at the present. People migrate in order to have a better life standard. But, besides the movement towards a better life, they split from their home, which they are connected with a bond of belonging. But this movement, fundamentally, highly effects the receiving society aside with immigrant. Nowadays, there are voluntary and forced migration happening with many reasons. One of these is the forced migration from Syria, which is affected by the Arab Spring in 2011 and dragged into civil war, to other countries. Being neighbour countries with Syria, Turkey has experienced this immigration very closely and today, has a 9 years experience of immigration in each area seperately. With this project, named Social Perception Of Syrian Immigrants (Example Of Central Districts Of Şanliurfa Province), conducted using qualitative research method in Haliliye, Eyyübiye and Karaköprü. The aim of this study is to examine the perception of the people of Şanlıurfa about Syrian immigrants. Which factors are at the forefront of this perception have been examined. Economic conditions, religious affiliation, social and cultural differences have a great importance in people's perception of immigrants. Especially during the first arrivals in 2011, religious brotherhood and hospitality in Turkish culture played a very effective role in welcoming immigrants. However, in the following periods, the daily life encounters brought along with the prolongation of the process caused many association such as security, economy, marriage and neighborhood to be effective in this perception. In this case, the experiences of people has a great importance in perception.