Çocukluk çağı travmalarının psikolojik sağlamlık ve umutsuzlukla ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship of childhood traumas with resilience and hopelessness
  1. Tez No: 660259
  2. Yazar: FATMA ENİSE ASLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı travmaları, umutsuzluk, psikolojik sağlamlık, childhood trauma, resilience, hopelessness
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çocukluk çağı travması, çocukluk döneminde ya da genç erişkinlik döneminde maruz kalınan istismar (cinsel istismar, duygusal istismar, fiziksel istismar) veya ihmal (duygusal ihmal, fiziksel ihmal) yaşantılarını kapsayan genel bir tanımlamadır. Literatüre bakıldığında çocukluk çağı travmalarının çoğunlukla istismar ve ihmal kavramları ile ele alındığı görülmektedir (Güneri Yöyen, 2017). Çocukluk çağında yaşanan travmatik deneyimler bireylerin umutsuzluk ve psikolojik sağlamlık düzeylerini etkilemektedir. Umutsuzluk, bir gayeyi gerçekleştirmede sıfırdan az olan negatif beklentiler olarak tanımlanmaktadır. Psikolojik sağlamlık ise insanın zorluklar karşısında sergilediği uyum ve zorluklara karşı başa çıkabilme yeteneği olarak ifade edilmektedir. Bu araştırmanın amacı çocukluk çağı travmalarının, psikolojik sağlamlık ve umutsuzlukla ilişkisinin incelenmesidir. Bu amaçla yapılan çalışmanın örneklemini, Şubat-Mayıs 2020 yılı içerisinde tesadüfi olarak seçilen 18 yaş ve üzeri 193 kadın ve 150 erkek olmak üzere toplam 343 kişi oluşturmaktadır. Katılımcılara; Beck Umutsuzluk Ölçeği, Cannor-Davidson Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği ve demografik bilgi formu yer alan bir anket formu uygulanmıştır. Bulgularda cinsiyete, medeni duruma ve çalışma durumuna göre katılımcıların umutsuzluk ve psikolojik sağlamlık puan ortalamaları arasında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Korelasyon analizi sonucunda, çocukluk çağı travmaları ile umutsuzluk ve psikolojik sağlamlık arasında anlamlı korelasyon katsayıları bulunmuştur. Sonuç olarak umutsuzluk ve psikolojik sağlamlık düzeyleri üzerinde çocukluk çağı travmalarının etkili olduğu ve bu yönden ele alınmasının önemli olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Childhood trauma, is a general definition that includes the experiences of abuse (physical abuse, emotional abuse, sexual abuse) or neglect (physical neglect, emotional neglect) during childhood or young adulthood. When the literature is reviewed, it is seen that“childhood trauma”definition is mostly addressed with the concepts of abuse and neglect. Childhood traumatic experiences impact persons hopelessness and resilience levels (Güneri Yöyen, 2017). Traumatic experiences during early years affect the hopelessness and psychological resilience levels of individuals.“Hopelessness”is defined as having less than zero negative expectations in achieving a goal.“Psychological resilience”is expressed as the ability of people to be able to adapt and cope with difficulties. The aim of this study is to examine the relationship between childhood traumas with psychological resilience and hopelessness level of people. The sample of the study conducted for this purpose consists of a total of 343 people, who are selected randomly, 193 women and 150 men aged 18 and over in February-May 2020. A questionnaire, which includes demographic information form, Beck Hopelessness Scale, Cannor-Davidson Psychological Resilience Scale and Childhood Trauma Scale was applied to the participants. In the findings; a significant difference was found between the hopelessness and psychological resilience scores of the participants according to gender, marital status and employment status. As a result of correlation analysis, significant correlation coefficients were found between childhood traumas and hopelessness and psychological resilience. As a result, it has been revealed that childhood traumas are effective on hopelessness and psychological resilience and it is important to evaluate them in this respect.