Hâce Abdullah El-Herevî'nin kelâm eleştirisi
Hâce Abdullah El-Herevî's kelâm criticism
- Tez No: 660310
- Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kelâm, Zemmü'l-Kelam, Selef, Herat, Kalam, Zemmü'l-Kalam, Salaf, Herat
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Hâce Abdullah El-Herevî 4 Mayıs 1006 yılında Afganistan'a bağlı Herat bölgesinin eski kalesi Kuhendiz'de dünyaya gelmiş ve hayatını bu bölgede geçirmiştir. Eğitim hayatına bölgede bulunan Malini medresesinde başlayan Herevî, yaşadığı dönemde ki farklı âlimlerden ders almış kısa bir süre içerisinde hadis yazmaya ve bölgedeki camilerde vaaz vermeye başlamıştır. Sûfî bir gelenekte büyüyen Herevî tasavvuf alanında onlarca eser bırakmıştır. Hanbelî mezhebine bağlı bulunan Herevî Kelâm İlmine ve kelâmcılara karşı eleştirisi hayatına etki etmiştir. Mu'tezile ve Kaderiyye'nin yanı sıra Ehl-i Sünnet'ten olan İmam Eş'ari'ye (ö. 324/936) de olan eleştirileri onu Kelâm eleştirisi noktasında ayrı bir noktaya taşımıştır. Ehli Sünnet'e olan düşmanlığı ve bildiğinden geri kalmayan Herevî defalarca hapis edilmiş ve sürgünler yaşamıştır. Ömrünün sonuna doğru gözlerini kaybetmesine rağmen Zemmü'l-Kelâm ve Ehlihî adlı eserini Selefi bir üslup ile kaleme almış, öğrencilerini de bu minvalde eğitmiştir. Herevî, Büşenc kasabasına sürgün edildikten sonra Herat'ta 22 Zilhicce 481/14 Mart 1089 yılında vefat etmiştir. Tezde Herevî'nin Kelâm İlmine ve kelâmcılara yönelttiği eleştiriler incelenip bu konuda tahliller yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hâce Abdullah El-Herevî was born on May 4, 1006 in Kuhendiz, the old fortress of Herat in Afghanistan and spent his life here. The Harevî started his education life in the Malini madrasah in the region and took lessons from different scholars during his time and started to write hadiths and preach in mosques in the region in a short time. Herevî, grew up in a Sufi tradition and left dozens of works in the field of Sufism. Herevî belongs to the Hanbali sect. His criticism of the Scholar of Kalam andthe kalam had an impact on his life. He also criticized form Ahl'i Sunnah Imam Ash'ariya (d.324 / 936), Mu'tezile and Kaderiyye put him in a different point in terms of criticism of Kalam. He is known for his hostility to the people of Sunnah and as he knew he did not throw it back, he was imprisoned and exiled many times. Although he lost his eyes towards the end of his life, he wrote his work Zemmü'l-Kalam ve Ehlihi in a Salafist style, and he educated his students in this manner. Herevî died in Herat after the exile of Büşenc, 22 Zilhicce 481/14 March 1089. We will examine ın our thesis the criticism of Herevî on the Science of Kalam and the theologians and make analyzes on this subject.