Yangınların iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of fires in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 660320
  2. Yazar: LEYLA KULOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERİN MEZARCIÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kazalar, Accidents
  6. Anahtar Kelimeler: İş Sağlığı ve Güvenliği, Yangın, Yangın Güvenliği, Yangın İstatistikleri, Occupational Health and Safety, Fire, Fire Safety, Fire Statistics
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çalışmada; işyeri yangınlarını anlayabilmek için itfaiye birimlerince düzenlenen yangın raporlarında yer alan istatistikleri ortaya koyarak, iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında 2019 yılı içerisine Adana Büyük Şehir Belediyesi İtfaiyesi tarafından kayıt altına alınmış işyeri yangın raporları incelenerek veriler toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde dağılımları tanımlayıcı istatistiklerden; frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan işyeri yangınlarının mevcut durum analizlerinde ve grup içi karşılaştırmalarda ki kare testi kullanılmıştır. En fazla işyeri yangınının özel sektörde meydana geldiği (p=.000) ve özel sektördeki her bin işyerinden 3,93'ünde yangın çıktığı belirlenmiştir. Yangınlar en fazla hizmet alanında faaliyet gösteren işyerlerinde çıkmıştır (p=.000). İşyeri yangınlarının, başlıca elektrik ve ateşli cisim düşmesi/düşürülmesi nedenleri ile meydana geldiği (p=.000); başlıca yangın çıkış yerlerinin personel çalışma alanları ve depolama alanları olduğu belirlenmiştir (p=.000). İşyerlerinde yangın güvenliği konusuna gereken önemin verilmediği, yangın güvenliği ile ilgili işyerlerinde yapılan çalışmaların ve işyerlerinin olanaklarının yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to understand and evaluate workplace fires in terms of occupational health and safety by revealing the statistics included in the fire reports issued by fire departments. Within the scope of the study, the data was collected by examining the workplace fire reports recorded by the Adana Metropolitan Municipality Fire Department in 2019. In the evaluation of the data, the descriptive statistics; frequency, percentage, average and standard deviation values were used. Chi-square test was used in existing state analysis in-group comparisons of workplace fires included in the study. It was determined that the highest number of workplace fires had occurred in the private sector (p = .000) and in 3.93 of per thousand of workplaces in the private sector, a fire had broken out. Fires had mostly occurred in workplaces in which a business is carried on the service industry (p = .000). It was determined that workplace fires had broken out mainly becasuse of electricity and fall/drop of a burning objects (p = .000); points of origin were the personnel working areas and storage areas (p = .000). It has been concluded that the necessary attention was not given to the fire safety issue in workplaces, and the studies in the workplaces related to fire safety and facilities of workplaces were insufficient.