تفسير سورة الإخلاص لمحمد أمين بن صدرالدين الشرواني 1036 هـ 1626م (تحقيقا و دراسة)
Tefsîru Sûrati'l-İhlâs Li Muhammed B. Sadriddin Eş-Şirvânî (M. 1626/H. 1036) tahkîkân ve dirâseten
- Tez No: 660757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Muhammad Amin al-Sherwani, Hashiya, Sura Ikhlas
- Yıl: 2021
- Dil: Arapça
- Üniversite: Karabük Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada 16 ve 17 yüzyıllarda yaşamış, Sultan Ahmed Beyazıt döneminde saray muallimliği yapmış ve neredeyse her ilim dalında eseri olan Mohammed Amin Al-Sherwani“İhlas Suresi”adlı eserinin tahkik ve tefsir metodu yönünden tahili yapılmıştır. Tahkik çalışmasında müellif ve essere dair tanıtıcı bilgilerin verildiği dirase kısmmının fazla uzatılamayacağı prensibinden hareketle bölümler mümkün mertebe kısa ve öz bir biçimde işlenmiştir. Böylece çalşmanın omurgasını teşkil eden metin tahkiki ve tahlil ön planda tutma amaçlanmıştır. Çalışma, giriş ve üç bölüö den oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştımanın genel kapsamı ile çalışmada takip edilen yöntemden bahsedilmiştir. Birinci bölümde, müellifin yaşadığı dönem, hayatı ve eserlari incelenmiştir. ikinci bölümde tahkiki yapılacak eserin ismi, müellif nisbeti ve tefsirinde takib ettiği yöntemler etraflıca tanıtılmışır Üçüncü bölümde yazma nüshalar hakkında bilgi verilmiş, Ek 'de ise çalışmanın esas konusunu teşkil eden tahkik yapılmıştır. Araştırma, kısa vadede eseri ve müellifi tanıma- tanıtma, uzun vade de ise diğer eserlarinin tahkik tercüme ve neşrine zemin oluşturması amacına yöneliktir.
Özet (Çeviri)
This thesis highlights the life of Muhammad Amin al-Sharwani who lived during the Sixteenth and Seventeenth century. He served as a teacher in Sultan Ahmad Bayazid palace. He has written many different books in almost every science in terms of investigation and interpretation. At the beginning, the thesis focuses on the author along with his manuscripts in detail. The main focus is on his life and his manuscripts particularly. These two elements are considered as a basic structure of the thesis. The thesis includes an introduction and two chapters. The introduction part emphasizes on the problem of the thesis or is there any previous research about this field or not. In the first chapter, the lifestyle and works of Muhammad Amin al-Sharwani have been investigated. In the second chapter, the significance of analyzing surat-al Ikhlas has been interpreted. The book that I worked on is mentioned in the second chapter. In addition to this, I interpreted all the manuscripts that are related to my study and the way of investigation is also mentioned clearly. The core of the thesis is to introduce the author and his manuscripts along with his lifestyle.