Trefoil ve all-ON-4 sistemlerinde, farklı oklüzyon tiplerinin implant, destek dokular, altyapı ve protez üzerine etkisinin sonlu elemanlar stres analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of different occlusion types in trefoil and all-on-4 systems on implants, supporting tissues, framework and prosthesis by finite element stress analysis
  1. Tez No: 660874
  2. Yazar: SİNEM ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN SARIDAĞ
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: İmplant, Oklüzyon, Sonlu elemanlar stres analizi, Implant, Occlusion, Finite element stress analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 240
Özet
İmplant destekli protetik restorasyonların kullanımının, tam dişsiz hastaların rehabilitasyonunda iyi bir çözüm olduğu pek çok çalışma tarafından kanıtlanmıştır. Allon-4 tedavi konsepti 2003 yılında Malo ve arkadaşları tarafından geliştirilen; dişsiz arklarda; anterior bölgede 2 aksiyel, posterior bölgede 2 distale eğimli olmak üzere toplam 4 implant kullanılarak tam dişsiz çenelerin sabit protetik rehabilitasyonu için uygulanan bir tedavi seçeneğidir. Trefoil konsepti tam dişsiz alt çenede uygulanan yeni bir alternatif tedavi seçeneğidir. Aynı boy ve çaptaki üç implantın ve bu implantlar üzerine bağlanan prefabrik titanyum tek barın üzerine ameliyatın yapıldığı günde, sabit ve daimi bir protez yüklemesi ile sonuçlanabilen bir sistemdir. İmplant destekli protezlerin sağkalım oranı genellikle yüksek olmakla beraber, litaratürde çeşitli biyolojik ve biyomekanik komplikasyonlar bildirilmiştir. Oklüzal aşırı yükleme, biyomekanik komplikasyonlardan sorumlu birincil faktörlerden kabul edilir ve implant başarısızlığı, protez kırığı gibi sonuçlara neden olabilir. Oklüzyon tipine bağlı olarak, oklüzal kontak noktaları değişir ve bu temasların miktarı ve yoğunluğu, protez üst yapısından kemiğe iletilen yüklerin miktarını ve yönünü belirler. Bu tez çalışmasında; tam dişsiz maksillada All-on-4 ve tam dişsiz mandibulada Allon-4 ve Trefoil konseptlerinde kanin koruyuculu oklüzyon, grup fonksiyon oklüzyon, bilateral balanslı oklüzyon ve lingualize oklüzyona göre hazırlanan modellere sentrik oklüzyon, lateral hareket ve protrüziv hareket için üç farklı yükleme koşulu uygulanmıştır. İmplantlar, altyapı, protez, kortikal kemik ve spongioz kemikte oluşan stresler üç boyutlu sonlu elemanlar analizi yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Tez çalışması sonuçlarında, kemikte oluşan en yüksek asal gerilme değerleri kortikal kemikte implantların boyun bölgesi etrafında, implantlarda oluşan en yüksek Von Mises stres değerleri implantların boynunda görülmüştür. Trefoil konseptinde kortikal kemik, spongioz kemik ve implantlarda daha yüksek stres değerleri kaydedilmiştir. Altyapı için ise en yüksek stres değeri üst çene All-on-4 konseptinde görülmüştür. Farklı oklüzyon tipleri karşılaştırıldığında en düşük stres değerleri kanin koruyuculu oklüzyonda gözlenmiştir. Bütün senaryolarda streslerin kortikal ve spongioz kemiğin kırılma dayanımının ve titanyumun yorulma direncinin çok altında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Effect of Different Occlusion Types in Trefoil and All-on-4 Systems on Implants, Supporting Tissues, Framework and Prosthesis by Finite Element Stress Analysis Many studies have established that the use of implant-supported prosthesis is a good solution in the rehabilitation of fully edentulous patients. All-on-4 treatment concept was developed by Malo et al in 2003; in edentulous arches; It is a treatment option for the fixed prosthetic rehabilitation of complete edentulous jaws by using a total of 4 implants, 2 axial in the anterior region and 2 distally inclined in the posterior region. The Trefoil concept is a new alternative treatment option in the fully edentulous mandible. It is a system that can result in a fixed and permanent prosthesis loading on the day of surgery on three implants of the same size and diameter and a prefabricated titanium bar attached to these implants. Although the survival rate of implant-supported prostheses are generally high, various biological and biomechanical complications have been reported in the literature. Occlusal overload is considered to be one of the primary factors responsible for biomechanical complications and can lead to consequences such as implant failure and prosthesis fracture. Depending on the occlusion type, the occlusal contact points change, and the amount and intensity of these contacts determine the amount and direction of loads transmitted from the prosthetic superstructure to the bone. In this thesis; Three different loading conditions has been applied for centric occlusion, lateral movement and protrusive movement for models prepared according to canine protected occlusion, group function occlusion, bilateral balanced occlusion and lingualized occlusion in All-on-4 in the fully edentulous maxilla and All-on-4 and Trefoil concepts in the fully edentulous mandible. The stresses occurring in implant, framework, prosthesis, cortical bone and cancellous bone were evaluated using three-dimensional finite element analysis method. In the results of the thesis, the highest principal stress values in the bone were observed around the neck of the implants in cortical bone, and the highest Von Mises stress values in the implants were seen in the neck of the implants. In the Trefoil concept, higher stress values were recorded in cortical bone, cancellous bone and implants. For the framework, the highest stress value was seen in the upper jaw All-on-4 concept. Comparing the different occlusion types, the lowest stress values were observed in canine protected occlusion. In all scenarios, the stresses were found to be well below the fracture strength of cortical and cancellous bone and fatigue strength of titanium.