Kedi ve köpeklerde ekstiremite kırıklarının minimal invaziv plak osteosentezi (MİPO) ile klinik sağaltımının değerlendirilmesi
Clinical evaluation of minimally invasive plate osteosynthesis (MİPO) treatment of extremity fractures in cats and dogs.
- Tez No: 660894
- Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÖZER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ekstiremite Kırıkları, Kırık İyileşmesi, Kedi, Köpek, MİPO, Extremity Fractures, Bone Healing, Cat, Dog, MIPO
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmada, kedi ve köpeklerde ekstiremite kırıklarının Minimal İnvaziv Plak Osteosentezi (MİPO) ile sağaltımının klinik ve radyolojik bulgular eşliğinde kırık iyileşmesinde ne kadar etkili olduğunun belirlenmesi amaçlandı. Çalışmanın hayvan materyallerini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı polikliniğine getirilen 10 adet kedi ve köpeğin çeşitli ekstiremitelerindeki çeşitli kırık tipleri oluşturdu.Premedikasyon için kedi ve köpeklerde ksilazine (XYLAZINEBIO® %2, İnterhas, Türkiye) 0.5-1 mg/kg dozunda damar içi yoldan uygulandı.İndüksiyon için ketamin (Ketasol® %10, İnterhas, Türkiye) 5 mg/kg damar içi yoldan uygulandı ve genel anestezinin devamı için izofluran (Forane® %99.9 inhalasyon çözeltisi, AbbVie, İngiltere) %2-4 oranında kullanıldı. Kapalı redüksiyon yapıldıktan sonra kırık ekstiremitenin proksimal ve distal uçlarına preoperatif hazırlık sonrası ensizyonlar yapılarak epiperiostal tünel oluşturuldu. Hayvanın büyüklüğüne uygun olan plak alt ensizyondan üst ensizyona doğru tünel içerisinden ilerletilerek plak vidalandı ve kırık fiksasyonu sağlandı. Ensizyon hatları hayvanların büyüklüğüne uygun olan iplikler ile kapatıldı. Postoperatif olarak hastalara bir hafta süresince antibiyotik olarak seftriakson disodyum (Novosef®, Sanofi Zentiva, Lüleburgaz) 20 mg/kg, ağrı kesici olarak meloksikam (Melox amp® SC, 15mg/1.5 ml, Nobel, Türkiye) 0.1-0.3 mg/kg uygulandı. Postoperatif olarak ekstremitenin ödem toplamasını önlemek amacıyla Robert Jones bandajı 2 gün boyunca kullanıldı. Operasyon sonrası hastalar röntgen ve klinik değerlendirme için 15 gün aralıklar ile kontrole çağırıldılar. Olgularda topallık ve kırık iyileşmesi bazı hasta sahiplerinin onlara söylenen zamanda getirmemelerinden dolayı değişken aralıklarla değerlendirildi. Olguların hepsinde klinik ve radyolojik değerlendirme yapılıp iyileşme görüldükten sonra plaklar 42-51. günler arasında uzaklaştırıldı. Hiçbir olguda vida gevşemesi, plak kırılması, enfeksiyon ya da topallık görülmedi. Sonuç olarak kedi ve köpeklerde MİPO tekniği ile osteosentez konvansiyonel plak osteosentezine göre daha kısa sürede tamamlanmış olup daha az postoperatif ağrı oluşturmuştur. Kısa operasyon süresi ile postoperatif enfeksiyon riskinin azaldığı görülmüştür. Bu özelliklerinden dolayı MİPO tekniğinin konvasiyonel plak osteosentezine göre çok daha avantajlı bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine how effective treatment of extremity fractures with Minimally Invasive Plate Osteosynthesis (MIPO) in cats and dogs fracture healing in the presence of clinical and radiological findings. Various types of fractures in various extremities of 10 cats and dogs brought to the our clinic of Istanbul University Cerrahpaşa, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Surgery, constituted the study materials. For premedication we gave ksilazine (XYLAZINEBIO® %2, Interhas, Turkey) xylazinebio to cats And dogs 05-1 ml intravenous way. For induction we used ketasol (Ketasol® %10, Interhas, Turkey) ful parantez 5 mg/kg intravenous way and isoflurane (Forane® %99.9 Inhalation solution, AbbVie, England) was used at a rate of 2-4% for the maintenance of general anesthesia. After closed reduction, an epiperiostal tunnel was created by incisions on the proximal and distal ends of the broken extremity. Fracture fixation was achieved by advancing the plate suitable for the size of the animal through the tunnel from the lower incision to the upper incision. The incision lines were closed with threads suitable for the size of the animals. Postoperatively, the patients were administered ceftriaxone disodium (Novosef®, Sanofi Zentiva, Lüleburgaz) 20 mg/kg, as an antibiotic and Meloxicam (melox amp® SC, 15mg/1.5 ml, Nobel, Turkey) 0.1 0.3 mg/kg as a pain reliever. Robert Jones bandage was used for 2 days to prevent swelling of the extremity postoperatively. After the operation, the patients were invited for a control at 15-day intervals for x-ray and clinical evaluation. Lameness and fracture healing were evaluated at variable intervals, since the owners did not bring them to them on time. After clinical and radiological evaluation and improvement was observed in all cases, the plates were 42-51 was removed between days. Screw loosening, plate breakage, infection or lameness were not observed in any of the cases. As a result, osteosynthesis with MIPO was completed in a shorter time than conventional plate osteosynthesis in cats and dogs, resulting in less postoperative pain. It has been observed that the risk of postoperative infection decreases with a short operation time. It was concluded that the MIPO is a much more advantageous method than conventional plate osteosynthesis due to these features.